2013-06-17 21:49:39• hírek • MTI

Lemondott Andrei Marga

Lemondott Andrei Marga filozófus a román kulturális külképviseletek ernyőszervezeteként működő Román Kulturális Intézet (ICR) elnöki tisztségéről, miután a szenátus külügyi és kulturális bizottsága hétfői együttes ülésén leváltását javasolta.

A volt külügyminisztert, a kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem volt rektorát a bukaresti kormányban részt vevő Nemzeti Liberális Párt (PNL) javasolta tavaly szeptemberben az ICR élére. Eltávolítását előrevetítette, hogy Victor Ponta szociáldemokrata (PSD) miniszterelnök a múlt heti kormányülésen nyilvánosan bírálta az ICR vezetését.

Hivatalosan azt rótták fel Margának, hogy nem terjesztette a parlament elé az ICR 2012-es költségvetési jelentését, a román média azonban a bukaresti kormánypártok közti hatalmi harcot sejti eltávolítása hátterében.

A román sajtó több ízben beszámolt arról, hogy súrlódások vannak Andrei Marga és Titus Corlatean szociáldemokrata külügyminiszter között. Marga állítólag egy sor olyan személyi döntést hozott - leváltott, illetve kinevezett vezetőket az ICR külföldi kirendeltségeinél - amelyeknél megkerülte a külügyminisztériumot, egyes megnyilatkozásaival pedig kínos magyarázkodásra kényszerítette a román diplomáciát. Néhány napja például a bukaresti külügyminisztérium a hotnews.ro portál megkeresésére válaszolva cáfolta Marga azon állítását, hogy a német szövetségi kormány jóváhagyta volna az ICR nürnbergi-müncheni fiókintézményének megnyitását.

Az ICR-t a Ponta-kormány - a jobboldali ellenzék tiltakozását kiváltva - tavaly júniusban rendelte a szenátus felügyelete alá, arra hivatkozva, hogy az ICR "túlontúl átpolitizált", s az ICR korábbi vezetése 2009-ben a jobboldalhoz közel álló Traian Basescu államfő választási kampányát segítette.
Az ICR elnökének kinevezéséről és visszahívásáról a román szenátus dönt.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: