2010-01-11 12:00:06• hírek • MTI/AFP/dpa

Lemondatnák az északír kormányfőt

Iris és Peter Robinson
Iris és Peter Robinson

Lemondásra szólították fel Peter Robinson északír kormányfőt a feleségét övező botrányos ügy miatt.

David Trimble, a kormánykoalícióban részt vevő Ulsteri Unionista Párt (UUP) elnöke, Észak-Írország korábbi miniszterelnöke kijelentette vasárnap este: Robinson elveszítette szavahihetőségét. Arra számít, hogy a kormányfő "néhány napon belül" lemond hivataláról - mondta Trimble a BBC-nek adott interjúban.

A miniszterelnök azt követően került kellemetlen helyzetbe múlt hét végén, hogy kiderült: felesége, a 60 éves Iris Robinson 2008-ban viszonyt folytatott egy akkor 19 éves fiatalemberrel. Súlyosbítja a dolgot, hogy az illetőnek - politikai befolyását felhasználva - anyagi támogatást szerzett étterme megnyitásához.

Iris Robinson tagja mind az északír, mind pedig a londoni parlamentnek. Az affér kipattanása nyomán mindkét mandátumát vissza kell adnia, és távoznia kell a protestáns Demokratikus Unionista Pártból (DUP) is.

A botrány a férjét is érinti, aki állítólag tudott a fenti ügyekről, bár ő maga tagadja, hogy tudomása lett volna felesége kétes üzleti ügyeiről. Robinson vasárnap késő este bejelentette, hogy feleségét beszállították egy belfasti klinikára, ahol pszichiátriai kezelést kap. Az asszony a hírek szerint hosszabb ideje súlyos depresszióval küzd.

Peter Robinson olyan kormány élén áll, amelyben a korábbi ellenségek, a protestáns DUP és a katolikus Sinn Féin együtt vesznek részt. Lemondása előre hozott választásokat eredményezhet Észak-Írországban.


Iris Robinson: az év első szexbotrányának a főszereplője
Iris Robinson: az év első szexbotrányának a főszereplője


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
# koronavírus # baleset # helyhatósági2020 # hétvégiinterjú # körgyűrű
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: