2014-03-21 16:01:11• hírek • Kocsis Zoltán

Lemondásra szólította fel Adrian Stefet a Feddhetetlenségi Ügynökség

Összeférhetetlenséget állapított meg, ezért lemondásra szólította fel Adrian Stefet, a Szatmár Megyei Tanács elnökét az Országos Feddhetetlenségi Ügynökség (ANI). Stef szerint az ügynökség határozata megalapozatlan, ezért természetesen élni fog a fellebbezési jogával.

Az ANI március 21-én, pénteken tette közzé vizsgálatainak eredményét az intézmény honlapján, egyszersmind tájékoztatta az érintettet a döntésről. Az ANI közleménye emlékeztet arra is, hogy a törvények értelmében Stef a következő három évben semmiféle tisztséget nem tölthet be. Már amennyiben elfogadja a döntést és nem fordul bírósághoz, illetve, amennyiben a bíróság az ANI-nak ad igazat.

Az ügynökség indoklása szerint Stef mind alelnöksége, mind pedig elnöksége ideje alatt megsértette az összeférhetetlenségről szóló 161/2003-as törvényt. Az ANI vádirata szerint Stef 2008. június 21. és 2009 április 21. között látta el a SC. Stef&Co SRL. adminisztrátori tisztségét, holott 2008. tavasza és 2012. tavasza között a megyei tanács alelnöke volt. A 2012 júniusa óta datálódó elnökségével párhuzamosan pedig 2012. június 18. és 2013. május 30. között a Stef Mihai Adrian Persoana Fizica Autorizata név alatt volt egyéni vállalkozó - amit szintén tilt a törvény.

Ezzel szemben a péntek délután kiadott közleményben Stef „teljességgel megalapozatlannak" nevezte az ügynökség vizsgálati eredményét. Emlékeztetett arra, hogy 2008. március 3-án, tehát még alelnöki tisztségének elnyerése előtt lemondott a SC. Stef&Co SRL-nél betöltött adminisztrátori funkciójáról. Nyomaték gyanánt hozzátette, hogy igazát a Nagyváradi Táblabíróság is bizonyította egy korábbi per során.

A Stef Mihai Adrian Persoana Fizica Autorizata egyéni vállalkozással kapcsolatban pedig Stef azt írta, a gazdasági egység csak 2007-ben működött. Egy évvel később semmiféle tevékenységet nem folytatott, majd 2009-ben felfüggesztette a működési engedélyét. Ez 2012 december 31. volt érvényben, 2013-ban pedig már törölte is a vállalkozást. Mindezt a kolozsvári regionális és a Szatmár megyei adóhivatal is igazolni tudja, áll a közleményben. „Önmagában pedig az a tény, hogy valakinek a nevéhez egy engedély köthető, ám mögötte semmiféle tevékenység nincs, az nem képezheti összeférhetetlenség jogalapját", jelenti ki a kommüniké.

A törvény lehetővé teszi, hogy Stef 15 napon belül fellebbezzen az ANI döntése ellen, a tanácselnök pedig természetesen jelezte: élni kíván ezzel a lehetőséggel. Hasonlóan tett korábban az a 22 Szatmár megyei polgármester is, aki kapcsán szintén összeférhetetlenséget állapított meg az ANI. Közülük két polgármester, Ioan Bartók-Gurzau (Krasznabéltek) és Silviu Zetea (Aranyosmeggyes) keresetét szerdán elutasította a Nagyváradi Táblabíróság, az ANI-nak adva igazat. Mindketten a PNL színeit képviselik, akárcsak Stef.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: