2016-06-17 10:05:59• hírek • Szatmár.ro

Lelőtték, megkéselték - meghalt egy brit képviselő

Fegyveres támadás áldozata lett csütörtökön az ellenzéki brit Munkáspárt egyik alsóházi képviselőnője, Jo Cox, akit angliai választókerületében lőttek le és késeltek meg. A politikai pártok a támadás után, még a képviselőnő halálhírének bejelentése előtt közös kezdeményessel felfüggesztették a brit EU-tagságról jövő csütörtökre kiírt népszavazás kampányát. Az utóbbi három és fél évtizedben ez volt a harmadik halálos kimenetelű merénylet brit parlamenti képviselők ellen.

A 41 éves, kétgyermekes Cox, aki a tavalyi parlamenti választásokon szerzett mandátumot, éppen képviselői fogadóórájáról jött ki az észak-angliai Leeds egyik elővárosa, Birstall könyvtárából, amikor megtámadták.
A területileg illetékes Nyugat-Yorkshire megyei rendőrség wakefieldi központjában a nyomozás vezetői csütörtök este bejelentették, hogy őrizetbe vettek egy 52 éves gyanúsítottat. A rendőrök fegyvereket is lefoglaltak, köztük egy lőfegyvert.

A tájékoztatás szerint megsérült egy 77 éves férfi is. Szemtanúk szerint ő megpróbálta feltartóztatni a támadót, aki késsel megsebesítette. A környékbeli lakók a BBC brit közszolgálati műsorszolgáltatónak elmondták, hogy az őrizetbe vett merénylő egy Tommy Mair nevű helybéli férfi. Szemtanúk szerint a támadó egy régi típusúnak, vagy házilagos készítésűnek tűnő kézifegyverből három lövést adott le Jo Coxra, majd késsel is megsebesítette, végül belerúgott a földön fekvő sebesültbe.

A Nyugat-Yorkshire megyei rendőrség főparancsnoka, Dee Collins a képviselőnő halálhírét bejelentő csütörtök esti tájékoztatón hangsúlyozta: a hatóságok egyelőre nem ismerik az elkövető indítékait. Hozzátette, hogy az őrizetbe vett férfin kívül nincs más gyanúsított.

A támadás hírének hallatán az EU-párti és a kilépésért kampányoló csoportok együttes nyilatkozatban jelentették be, hogy csütörtökre és péntekre minden kampánytevékenységet felfüggesztettek.
David Cameron konzervatív párti miniszterelnök Gibraltáron mondott volna kampánybeszédet, de ezt az eseményt is törölték.

Cameron a képviselőnő halálhírének bejelentése után a BBC televíziónak kijelentette: Jo Cox személyében "nagyformátumú, szenvedélyesen kampányoló politikai sztárt" veszített el Nagy-Britannia. A kormányfő szerint a történtek után a népszavazási kampány felfüggesztése volt a helyes döntés.

Jo Cox a brit EU-tagság fenntartását pártoló kampánycsoport aktív tagja volt, képviselővé választása előtt pedig segélyszervezeti aktivistaként afrikai válságövezetekben tevékenykedett. Nagy-Britanniában az utóbbi három és fél évtizedben négyszer ért fegyveres támadás parlamenti képviselőket; ezek közül - a csütörtökivel együtt - három volt halálos.

A szintén munkáspárti Stephen Timms 2010 májusában választókerületében, az északkelet-londoni East Ham kerületben ugyancsak képviselői fogadóórát tartott, amikor egy brit muszlim diáklány késsel megsebesítette. A merénylőt, a 21 éves Roshonara Choudhryt a helyszínen őrizetbe vették, és még ugyanabban az évben életfogytig tartó börtönre ítélték.

Timmst két szúrás érte gyomortájékon, de sérülése nem volt súlyos, és a képviselő azóta teljesen felépült.
A bírósági eljárás során kiderült, hogy Choudhry bosszúból követte el a támadást, amiért Timms 2003-ban megszavazta Nagy-Britannia katonai részvételét az iraki háborúban.

Ian Gow konzervatív párti képviselő ellen az egykori legnagyobb észak-írországi katolikus britellenes milícia, az Ír Köztársasági Hadsereg (IRA) nevű terrorszervezet követett el merényletet 1990-ben. Az autója alá szerelt pokolgép robbanásában Gow életét vesztette.

Egy másik észak-írországi britellenes terrorcsoport, az Ír Nemzeti Felszabadítási Hadsereg (INLA) 1979-ben, a londoni alsóház parkolójában ugyanilyen módszerrel felrobbantotta Airey Neave-nek, az akkori konzervatív árnyékkormány Észak-Írországért felelős tagjának autóját. A politikus nem sokkal később belehalt sérüléseibe.
Azóta az IRA és az INLA is felhagyott a fegyveres harccal.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
# koronavírus # vírusstatisztika # baleset # helyhatósági2020 # körgyűrű
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: