2014-01-22 11:08:08• hírek • MTI

Lelőttek egy tüntetőt Kijevben

Lelőttek egy tüntetőt Kijevben, amikor a rohamrendőrök szerdán reggel  támadást indítottak a város központjában negyedik napja zavargó radikális csoportok ellen.

"Egy férfi meghalt ma reggel, vélhetően lesből lőtték le" - nyilatkozta egy ellenzéki forrás. A férfit négy lövés találta el. A hatóságok vizsgálatot indítottak a tüntető halála ügyében. A lelőtt tüntető a második halálos áldozata az összecsapásoknak.

Korábban egy férfi lezuhant a Dinamo Stadion oszlopcsarnokának tetejéről, és kórházba szállítása után életét vesztette.

Televíziós híradások szerint a rohamrendőrök szerdán akcióba lendültek a tüntetők ellen, miután Mikola Azarov miniszterelnök előző este figyelmeztetett, hogy a hatóságok erőt fognak alkalmazni a "provokátorokkal szemben", ha nem érnek véget a rendzavarások.

A hivatalos közlés szerint a rendőrök legalább ötven embert őrizetbe vettek a zavargásokban való részvétel miatt.

A belügyminisztérium közlése szerint azért léptek támadásba a rendőrök, mert információik a tüntetők szerint valamilyen ismeretlen, vélhetően égési sérüléseket okozó vegyi anyagot terveztek  bevetni a belügyi egységek tagjai ellen. Miután a rendőrök támadásba lendültek, és hátrébb szorították a  tüntetőket, megszerezték az ismeretlen folyadékkal teli tartályokat. Ezután a Berkut rohamrendőri alakulat visszavonult, így a tüntetők visszafoglalták korábbi állásaikat, egészen a kiégett rendőri járművekből álló barikádig nyomultak előre.

Az érvényben lévő szabályzat szerint a rohamrendőrök lőfegyvereket is bevethetnek Ukrajnában a közrend helyreállítására, illetve ha támadás éri őket. Eddig ettől tartózkodtak, és különböző oszlatási eszközöket - könnygázt, hang- és fénygránátokat, gumilövedékeket  - használtak a rájuk támadó tüntetőkkel szemben.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: