2016-12-20 07:59:40• hírek • MTI/TASZSZ/AFP/Reuters

Lelőtték az ankarai orosz nagykövetet

Fegyveres merényletben életét vesztette hétfő este Oroszország ankarai nagykövete. Az orosz diplomatára egy 22 éves, szolgálaton kívüli rendőr lőtt rá a török fővárosban, Ankarában. A vélhetően szélsőséges hátterű merénylet elkövetőjét agyonlőtték.

A 62 éves Andrej Karlov nagykövet belehalt súlyos sebesüléseibe azt követően, hogy a merénylő rálőtt. A támadás az ankarai kortárs művészetek galériájában történt, ahol Andrej Karlov nagykövet éppen nyitóbeszédét mondta az "Oroszország török szemmel" címet viselő fotókiállítás alkalmából. Az esetről készült felvételek szerint a támadó a nagykövet mögött állt, majd tüzet nyitott rá. A nagykövet azonnal összeesett.

Andrej Karlovot kórházba szállították, de életét már nem tudták megmenteni. Jelentések szerint a merényletben mások is megsebesültek.

A CNN Türk hírtelevízió korábban közölte, hogy a támadó rendőri igazolvánnyal lépett be a galériába. Később török biztonsági források, majd a török belügyminisztérium is megerősítette: a támadó szolgálaton kívüli, ankarai rendőr volt, a rohamrendőrségnél szolgált.

Internetes hírforrások a 22 éves, Mevlüt Mert Altintasként azonosították a fegyverest. A fiatal férfi fekete öltönyt, fehér inget és fekete nyakkendőt viselt. A támadás után arab nyelven torka szakadtából azt kiáltotta, hogy "Allahu Akbar", vagyis "Isten hatalmas". Ugyancsak arabul utalt a dzsihádra is, miközben egyik kezében pisztolyt tartott, a másik kezét pedig kinyújtott mutatóujjal a magasba tartotta.

A fiatal merénylő törökül folytatta, azt kiáltozta: "Ne felejtsétek Aleppót, ne felejtsétek Szíriát!".
A The New York Times amerikai lap jelentése szerint a férfi azt is mondta: " Hátráljatok! Számomra csak a halál maradt!". A CNN Türk tudatta: a hatóságok őrizetbe vették a férfi lánytestvérét és édesanyját a délnyugat-törökországi Aydin tartományban.

Egy magas rangú török biztonsági forrás a Reuters hírügynökségnek azt mondta: sok jel arra utal, hogy a támadó a kapcsolatban állt az Egyesült Államokban élő Fethullah Gülen muzulmán hitszónok nemzetközi hálózatával, a jelenlegi török nyomozás is ezt a nyomot vizsgálja. Ankara Gülent és mozgalmát teszi felelőssé a júliusi puccskísérletért, a hivatalos álláspont szerint a "gülenisták" hosszú évek alatt szivárogtak be az állami és a magánszférába, kiépítve ezzel egy árnyékkormányt Törökországban.

Recep Tayyip Erdogan török elnök telefonon beszélt Vlagyimir Putyin orosz államfővel. Erdogan később videóüzenetben részvétét nyilvánította Putyinnak és a meggyilkolt nagykövet családjának. Tudatta: az orosz elnökkel egyetértettek abban, hogy a támadás provokáció volt, aminek célja a török-orosz kapcsolatok normalizálásának aláásása. Erdogan nyomatékosította, hogy ez nem fog sikerülni, az Oroszországgal ápolt viszony fontos Törökország és a térség számára egyaránt. Egyúttal hitet tett az Oroszország iránti szolidaritás mellett is, amit szerinte az aleppói evakuálás során sikerült bizonytani is.

A török elnök emellett megerősítette, hogy a támadó valóban rohamrendőr volt, két és fél éve szolgált az ankarai állományban.



Putyin a hétfő este közölte, a nagykövet megölése kísérlet volt Moszkva azon törekvésének kisiklatására, hogy Ankarával és Teheránnal közösen megoldást találjon a szíriai válságra. Hozzátette: az "őrhelyén" meggyilkolt Andrej Karlov nagykövetet posztumusz állami kitűntetésben fogja részesíteni.
Oroszország, Törökország és Irán védelmi és külügyminiszterei a tervek szerint kedden megbeszéléseket folytatnak Moszkvában Szíria jövőjéről.

Törökország moszkvai nagykövetsége mélységes sajnálatát fejezte ki Andrej Karlov nagykövet halála miatt. A török diplomáciai misszió közleményében hangsúlyozta, hogy "az embertelen tragédia" abban az időszakban következett be, amikor Oroszország és Törökország között szoros együttműködés van kialakulóban.
"Mélységesen együttérzünk az orosz néppel. Ez a mi közös fájdalmunk és veszteségünk" - húzta alá a közlemény.

A török külügyminisztérium a nagykövet meggyilkolásával kapcsolatban kiadott közleményében hangsúlyozta, Ankara nem hagyja, hogy az orosz nagykövet elleni "hitvány terrorista támadás" aláássa a török-orosz barátságot.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: