2018-01-16 11:19:09• hírek • hirado.hu

Lelőtték a koszovói szerbek vezetőjét

Fotó: MTI
Fotó: MTI

Kedden reggel Kosovska Mitrovicában megölték Oliver Ivanovicot, a Szabadság, demokrácia, igazság elnevezésű polgári kezdeményezés vezetőjét.

Az eddig ismeretlen elkövető négy lövést adott le, mind a négy golyó mellen találta a koszovói politikust. A szerb média szerint a lesből támadó orgyilkos az ötödik golyót közvetlen közelről lőtte ki a szerb politikusra, majd egy Opel Astra típusú gépkocsival elmenekült.


Ivanovicra a gyilkosság helyszínének közelében lakó szomszédasszonya talált rá, aki azonnal értesítette a mentőket és a rendőrséget. Kosovska Mitrovica északi részét zárlat alá vette a koszovói rendőrség, nyomoznak az elkövető után. Noha a politikust gyorsan a kórházba szállították, de az életét már nem tudták megmenteni.


A merénylet kedd reggel 8:15-kor történt, amikor pártjának épületébe akart belépni. A férfit több golyóval a felsőtestére célozva lőtték meg, aki a kórházba szállítása után meghalt – erősítette meg a koszovói sajtó értesülését Shyqyri Syla, a város főügyésze a Koha Ditore című pristinai napilapnak. A politikust a pártja székháza előtti lépcsőn érték a gyilkos golyók. A szerb média szerint a hatóságok találtak egy nemrég felgyújtott és kiégett gépkocsit, amiről alappal gyanítják, hogy a merényletkor használt autó lehetett.
 

A Koszovó ügyében kedden Brüsszelben tárgyaló szerb delegáció a hír hallatán megszakította a tárgyalásokat és azonnal hazautazott Belgrádba. A küldöttséget vezető Marko Djuric, a szerb kormány Koszovó-ügyi irodájának a vezetője terrorista cselekménynek nevezte a koszovói szerb politikus meggyilkolását, amelynek célja szerinte az volt, hogy Koszovó szerbek lakta északi részén fejetlenséget okozzon, és a Szerbiában, valamint a Koszovón élőket összeütközésekbe taszítsa.
 

Az utóbbi napokban többször is megfenyegették Szerbiát – jelentette ki Marko Djuric, majd hozzátette: egyrészt Kadri Veseli koszovói házelnök beszélt arról, hogy amennyiben a szerbek vissza akarják szerezni Koszovót, akkor háború lesz, másrészt arról is hír érkezett, hogy albán szélsőségesek akartak szerb kolostorokra támadni az ortodox karácsony idején, a nemzetközi közösség mégsem reagált ezekre a hírekre. Leszögezte: bárki is áll a gyilkosság mögött, legyen az albán vagy szerb, felelnie kell tettéért.
 

Aleksandar Vucic, szerb elnök sürgősségi rendelettel 12:00 órára összehívta a szerb nemzetbiztonsági tanács ülését. 13:00 órára a szerb elnök rendkívüli sajtótájékoztatót jelentett be. Oliver Ivanovic 1953-ban született, a zágrábi katonai akadémián tanult, de nem fejezte be tanulmányait, helyette gépészmérnöki diplomát szerzett. 1999-nem a Szerb Nemzeti Tanács megalakulásakor Ivanovic lett a testület észak-koszovói végrehajtó bizottságának elnöke. Egy időben a koszovói koordinációs központ vezetője is volt.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: