2011-04-20 19:40:41• hírek • Garzó Ferenc/MTI

Lelkiismereti okokból mondott le

Benyújtotta lemondását szerdán Ioan Botis román munkaügyi miniszter, akinek kormánytagságával összeférhetetlennek bizonyult, hogy felesége egy európai uniós támogatásban részesülő egyesület alkalmazottja.

Az egyesület tavaly szeptemberben EU-támogatást nyert el egy munkaerő-továbbképzési projektre. A tárcavezető felesége tanácsadóként dolgozik ott, és a miniszter bevallása szerint havonta 8 ezer lejt (mintegy 2 ezer eurót) keres. Botis szerdán bejelentette, hogy lelkiismereti okokból nyújtja be lemondását, és nyilvánosan bocsánatot kért a román állampolgároktól.
A miniszter korábban még azt mondta: csak abban az esetben mond le, ha jogi értelemben is bebizonyosodik, hogy tévedett. A tárcavezető a tényekkel való szembesítés után első pillanattól elismerte, hogy erkölcsileg hibázott.

Kedden hivatalból eljárást indított Botis ellen a magas rangú tisztségviselők vagyonát és tisztségbeli összeférhetetlenségét vizsgáló Országos Feddhetetlenségi Ügynökség, valamint az Európai Unió korrupcióellenes szerve, a DLAF.

Emil Boc román miniszterelnök szerdán bejelentette, hogy elfogadta Botis lemondását, és ideiglenesen egy államtitkárt nevezett ki a tárca élére. Közölte, hogy konzultálni fog Traian Basescu államfővel az új munkaügyi miniszter személyéről, és várhatóan néhány napon belül meghozza a döntést Botis utódáról.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: