2010-01-18 13:24:56• hírek • Tóth Klarissz

Lelki bajok és testi tünetek

Az utóbbi években meglehetősen felkapott téma lett a pszichoszomatika. Divatos kifejezésként beépült a mindennapi szóhasználatba, ám kevesen tudják, hogy valójában miről van szó.

A hagyományos orvosláson kívül egyre nagyobb teret hódít a pszichoszomatikus orvoslás is, ami a test és lélek harmonikus működését hivatott elősegíteni. A nyugati orvoslás szemet huny afölött, hogy a legtöbb betegség kialakulásának hátterében, lelki gondok húzódnak meg. Ez azt jelenti, hogy test és lélek kölcsönhatásban van egymással. Ha lelki szinten kibillenünk az egyensúlyi helyzetből, ez kisebb-nagyobb testi betegséget idéz elő. Minden negatív érzés egy-egy betegség kialakulásához köthető. A mindennapi negatív életesemények megterhelik-, és belülről marcangolják az embert, melyek hamar testi tüneteket produkálnak.

Nyilvánvaló, hogy az egészségi állapot alakulásában rendkívül fontos szerepe van az életmódnak. Ugyanakkor bebizonyosodott, hogy a legtöbb negatív személyiségjegy még fogékonyabbá tehet egyes betegségek kialakulására. Ezzel kezdetét veszi az ördögi kör, amiből egyre nehezebb szabadulni, és sok esetben a hagyományos gyógymódok is hatástalannak bizonyulnak. Ez az a pont, amikor a legtöbben pszichológushoz fordulnak. A megoldás nem minden esetben a gyógyszeres kezelés, hanem a betegség lelki okának feltárása. Nézzünk néhány tipikus betegséget.

A hátfájás pszichoszomatikus okozója a fokozott stressz, az anyagi bizonytalanság valamint a munkahelyi elvárások, melyek teherként nehezednek az ember vállára és hátára, aminek hatására a testtartás görnyedté válik.

A szívproblémák pszichoszomatikus kiváltó oka az érzelmi elfojtás. A tartós harag, a gátlásosság és a düh nemcsak a diszkomfort érzését eredményezik, hanem magas vérnyomást valamint szívritmuszavart idéznek elő, súlyosabb esetben pedig szívrohamhoz vezetnek.

A gyomorbántalmak és az emésztési gondok pszichoszomatikus hátterében a szorongás áll. Statisztikai adatok szerint világviszonylatban minden negyedik ember küszködik valamilyen gyomorbántalommal. Az érzékeny gyomor, az emésztési problémák java része pszichés eredetű. Az idegeskedés valamint a stressz nehezíti és lassítja a táplálék megemésztését, ami székrekedéshez vagy hasmenéshez vezet.

A betegségek és tünetek sora vég nélkül folytatható. Természetesen ez nem jelenti azt, hogy az orvosi kivizsgálást mellőzni kell. A megoldás kulcsa a mi kezünkben-, vagyis lelkivilágunkban van, kezeljük érzéseinket jóval nyitottabban!


A legtöbb betegség kialakulásának hátterében lelki okok húzódnak meg

A legtöbb betegség kialakulásának hátterében lelki gondok húzódnak meg


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: