2016-05-13 16:38:51• hírek • Refszatmar.ro, Szatmar.ro

Lelket gazdagító Pünkösdrózsa

Negyedik alkalommal szerveztek megyei szintű népdaléneklő versenyt pénteken a Szatmárnémeti Református Gimnáziumban. A Pünkösdrózsa elnevezésű versenyen hatvan alsó tagozatos diák indult, négy korcsoportban.

Madárcsicsergéssel és népdalénekléssel kezdődött az alkalom, melyet Higyed Gyöngyi a Szatmári Református Egyházmegye zenei előadója nyitott meg, s elmondta, hogy ennek a versenynek lelket gazdagító hatása van, ily módon minden résztvevő győztes, hiszen bátran ki mer állni a közönség és a zsűri elé.

Kereskényi Gábor parlamenti képviselő is kifejezte abbéli örömét, hogy ilyen vetélkedőket szerveznek, s elmondta: ilyenkor kampány idején vannak olyan emberek, akiknek most jut eszükbe, hogy magyarok legyenek, de ez igazán abban a korban is megmutatkozik, amikor a szülőktől, tanároktól, pedagógusoktól a hagyományos népdalokat, identitásformáló nótákat megtanulják. A képviselő elmondta azt is, hogy személy szerint, alkalmanként, a mai napig szívesen énekli ezeket. Azért is kell tennünk, hogy még sok-sok évig szóljon a magyar népdal, a nóta Szatmárban! - mondta.

Szejke Ottilia tanfelügyelőnő is köszöntötte az egybegyűlteket, s elmondta, hogy a legügyesebb versenyzőknek lesz idejük felkészülni az országos döntőre is, hiszen azt már Őszirózsa néven, fél év múlva szervezik meg.

A zsűri tagjai voltak: Pap Szováti Melinda (Vetés), Pap Fejér Olga (Aurel Pop Művészeti Liceum), Török Kajtár Enikő (Lázári), Székely Sára (Nagykároly) és Nezezon Enikő (Aranykapu Kulturális Egyesület). Hatvan gyermek mutathatta meg énektehetségét, négy kategóriában. A verseny szabályai szerint minden alsó tagozatos versenyző öt népdallal érkezett, a IV-VII. osztályosok pedig már tíz népdalt tanultak meg.

Pünkösd ünnepe arról szól, hogy Péter apostol prédikációját minden nyelven értették Jeruzsálemben. A Szatmári Református Gimnáziumban pénteken magyarul is értették.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: