2019-04-01 05:28:35• hírek • közlemény

Leleplezték Kaplonyban Munkácsy Mihály ott eltemetett rokonainak emlékoszlopát

Nagyszabású ünnepség keretében leplezték le Kaplonyban a Munkácsy Mihály magyar festőművész ott eltemetett nagyapjának, testvérbátyjának és anyai ági rokonainak emléket állító obeliszket és díszsírhelyet.

A vasárnap koradélután, 15 órától kezdődő ünnepségen egyházi és világi elöljárók, meghívott vendégek és a nagy számban megjelent helyi lakosság előtt leplezte le Erdős Csaba, a kaplonyi református egyházközség lelkésze és Asztrik testvér, kaplonyi ferences plébános azt a több mázsás fekete márvány obeliszket és az alatta álló tardosi vörös márvány síremléket, amely Munkácsy Mihály ott eltemetett rokonainak állít mementót. A Mold Máriusz nagykárolyi vállalkozó és felesége által adományozott műemléket Illyés Csaba, nagykárolyi római katolikus esperes szentelte meg, majd Tolnay István, a nagykárolyi református egyházmegye esperese kérte az egybegyűltekre Isten áldását.


Az eseményen többek között a magyarországi Gyula, Fényeslitke és Mándok települések küldöttei is részt vettek, ugyanis ezek a helységek szorosan kötődnek Munkácsy Mihály, illetve a Kaplonyban eltemetett rokonai életútjához. Mártha Tibor Mihály fényeslitkei polgármester külön köszöntötte is önkormányzata küldöttsége nevében a rendezvény résztvevőit, felidézve, hogy Munkácsy anyai nagyszülei a helyi római katolikus templomban fogadtak egymásnak örök hűséget, és édesanyját, Reök Erzsébet Ceciliát is ott tartották keresztvíz alá.


A helyi református temetőben megrendezett ünnepi műsorban közreműködött a kaplonyi református egyházközség Septimo férfikórusa, Kun Tibor vezényletével, Varga Sándor, a Szatmárnémeti Harag György Társulat színművésze, a kaplonyi katolikus plébánia Páter Szabó Dömjén énekkara Baumgartner Márk irányításával, Lőkös Jázmin és Erdős Eszter diákok, Rózsa Albert versmondó, valamint a kaplonyi rézfúvósok Poósz Attila karmester vezetésével. Ünnepi beszédet mondott Mosdóczi Vilmos, Kaplony polgármestere, Pataki Csaba Szatmár megyei tanácselnök, Maruzs Roland, Magyarország Honvédelmi Minisztériumának alezredese, aki Németh Szilárd parlamenti államtitkár köszöntőjét tolmácsolta, Mezei János, a Magyar Polgári Párt országos elnöke, valamint Fülöp István, a mátészalkai Járási Hivatal vezetője, a Reformátusok Szatmárért Közhasznú Egyesület elnöke.


A sírkertben megrendezett ünnepség végén Mold Máriusz megköszönte segítőinek, hogy közös erővel sikerült az utókor számára maradandó emlékjelet helyezni a festő családtagjai örök nyughelye fölé. A koszorúk és virágcsokrok elhelyezését követően a megemlékezésen résztvevők a helyi kultúrházban a nagykárolyi Rekettye és Ceatăra néptáncegyüttesek, a mezőfényi sváb tánccsoport, a nagymajtényi sváb tánccsoport és a nagykárolyi Rigófütty zenekar által bemutatott műsorban gyönyörködhettek. Mindkét helyszínen a moderátori feladatokat Végh Balázs Béla, Tillinger Edit és Bakó Blanka látták el. 
Hozzászólás:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
# koronavírus # koronavírustérkép # baleset # helyhatósági2020 # SzatmárnémetiVSK # események # körgyűrű
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: