2010-02-17 08:37:54• hírek • MTI

Lelép a politikai hadszintérről Iliescu

Az általa alapított román Szociáldemokrata Pártban (PSD) zajló hatalmi harcok miatt vissza akar vonulni a politikából Ion Iliescu volt román államfő, a szociáldemokraták tiszteletbeli elnöke.

A 80 éves politikus kedden bejelentette, hogy visszalép a PSD-ben betöltött valamennyi funkciójából, miután a párt vezetősége úgy határozott, hogy a szombati tisztújító kongresszuson a küldöttek nem külön-külön szavaznak az elnöki és az alelnöki tisztségeket megpályázó jelöltekről, hanem az elnökjelöltek által kiválasztott "vezetőségi csapatokra" adhatják le voksukat. Iliescu nem értett egyet ezzel a döntéssel. Ezt a változatot a PSD élére jó eséllyel pályázó Mircea Geoana jelenlegi pártelnök és támogatói szorgalmazták.

Iliescu 1990 és 1996, valamint 2000 és 2004 között töltötte be Románia államelnöki tisztségét, s a Mediafax hírügynökségnek elmondta: visszavonulási terve végleges, nem akar részt venni hetente a PSD vezetőségi ülésein, több időt akar szentelni a magánéletének. Iliescu meghatározó figurája a rendszerváltás utáni román politikai életnek, amelyet több mint egy évtizedig irányított államfőként, pártelnökként és szenátorként. 

Korábban úgy nézett ki, hogy Geoanának Adrian Nastase volt román miniszterelnök lesz a legerősebb kihívója, aki 2000 és 2004 között már vezette a PSD-t. A kongresszus lebonyolításával kapcsolatos vitatott döntés után azonban Nastase is visszalépett. Bejelentette, hogy nem kíván részt venni olyan megmérettetésen, amely több pontban is megsérti a szociáldemokraták érvényben lévő alapszabályzatát. Jelenleg még nem lehet tudni, hogy kik lesznek Geoana kihívói, mivel csütörtökön jár le a jelölési határidő.

A PSD-n belüli hatalmi harcok miatt elemzők szerint fennáll a veszély, hogy a jelenleg ellenzékben lévő alakulat kettészakad. Ezt elismerte a Mircea Geoanát támogató Liviu Dragnea PSD-főtitkár is, aki kedden, Iliescu bejelentését követően kijelentette: a pártszakadás valós veszélye miatt szerinte törölni kell a korábban általuk javasolt csoportos tisztújítási módszert.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: