2010-12-21 23:24:17• hírek • Póti Orsolya

Lélekmelengető karácsonyi dallamok

Ismét ünnepi hangulatban lehetett része azoknak, akik kedd este 19 órától a Római Katolikus Székesegyházba látogattak, ugyanis ekkor került sor a "Dinu Lipatti" Filharmónia második rendkívüli  karácsonyi koncertjére.

A "Dinu Lipatti" Filharmónia idén két ünnepi koncerttel is kedveskedett a szatmári közönségnek, azért, hogy itthon is karácsonyi hangulatot teremthessenek rendkívüli műsorukkal. A kedd esti vokálszimfonikus koncerten közreműködött a neves kolozsvári "Cappela Transilvanica" kórusa, melynek szólistái ez alkalommal Ramona Eremia, Ana Rusu, Laura Essig, Sergiu Coltan, Cristian Hodrea voltak. 

A koncert első felében a kórus magával ragadó karácsonyi dalokat adott elő, a műsor második felében pedig a "Dinu Lipatti" Filharmónia zenekara és a "Cappela Transilvanica" kórus egy közös ünnepi darabbal  ajándékozták meg a közönséget.  A tehetséges zenészek C.C. Saint-Saens Karácsonyi Oratóriumát adták elő  Cornel Groza karmester vezényletével.

Saint-Saens Berlioz mellett a XIX. századi francia zene legjelentősebb képviselője. Számos egyházi műve között, miséje, requiemje és motettái mellett szerepel négy oratórium is, köztük a felvételünkön hallható Karácsonyi oratórium. Az ifjú zeneszerző az Ó- és az Újtestamentum szövegét, valamint a mise bizonyos részeit felhasználva latin nyelven komponálta meg művét 5 énekes szólistára, kórusra, vonószenekarra, orgonára és hárfára.  Az "Oratorio de Noël" stílusa hűen követi a hagyományokat; a zeneszerző fiatalkori oeuvre-jét a dallamvonalak méltósága, a harmóniák eleganciája és gazdagsága jellemzi.





Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: