2015-02-12 18:12:12• hírek • Szatmár.ro

Érdekfeszítő előadások és kiállítás a Darwin-napon

Immár hatodik alkalommal tartották meg Szatmárnémetiben a tudományos gondolkodás ünnepét.

Charles Darwin az evolúció tudományos elméletének megalkotója világszerte ismert, emblematikus személyiség, akinek a modern tudomány és gondolkodás fejlődésére gyakorolt hatása vitathatatlan. Az ő születésnapja a tudomány vívmányainak megünneplése is. Ennek apropóján immár hatodik éve ünneplik tudományos előadásokkal a Darwin-napot.

A hagyományokhoz híven idén is két része volt a Szatmár Megyei Múzeum második emeleti gyűléstermében megtartott rendezvénynek. Déli 11 órától román nyelven tartott előadást Marton Attila (BBTE Kolozsvár/Milvus csoport), dr. Sas‐Kovács István (Nagyváradi Egyetem) és Astalos Ciprian (Szatmár Megyei Múzeum). Később, 13 órától magyar nyelvű tudományos előadások hangzottak el: beszélt dr. Rózsa Lajos (MTA‐TTM Budapest), dr. Silye Lóránd (BBTE Kolozsvár), Romát Sándor (BBTE Kolozsvár) és magyarul is tartott előadást Marton Attila (BBTE Kolozsvár/Milvus csoport).

Ugyan kicsit rémítően hangozhat a "tudományos előadás" kifejezés, ezek egy pillanatig sem voltak unalmasak, hanem érdekes, izgalmas tényeket közöltek a hallgatósággal. A témakörök pedig igen változatosak voltak. Volt szó régészetről, őslényekről és kiderült az is, hogy miért nincsenek tökéletes élőlények.

Az előadásokat egy kiállítás kísérte Az emberi faj származásáról ‐ portrék és fosszíliák alapján címmel. A tárlat anyagát képező, emberelődök portréit ábrázoló posztereket Eduard Constantin Olaru képzőművész és műkedvelő paleo‐antropológus készítette tudományos módszereket felhasználva az Afrikában, Európában és Ázsiában felfedezett Hominida fosszíliák alapján.Darwin-napot tartottak

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: