2019-07-02 12:18:30• hírek • Bede Emőke

Lejárt tejtermékekre bukkantak az üzletek polcain a fogyasztóvédelem ellenőrei

Május 27. és június 7. között nagyszabású, nem kevesebb mint 771 kereskedelmi egységet érintő akciót szervezett az Országos Fogyasztóvédelmi Hatóság. Ez alkalommal az ellenőrök a tejtermékek árusítását, tárolását, illetve a rájuk vonatkozó akciókat ellenőrizték – derül ki az ANPC keddi közleményéből.

Mint írják, az ellenőrzött kereskedelmi egységek közül 454-ben találtak szabálytalanságokat, mely azt jelenti, hogy az üzletek 58,9 százaléka legalább figyelmeztetésben, de az is lehet, hogy pénzbírságban részesült. Összesen 64,5 tonna tejet és tejterméket ellenőriztek le, s mint megállapításra került, ezeknek közel 12,7 százaléka, azaz 8,2 tonna nem felelt meg a hatályos előírásoknak.

 

Ami a Szatmár megyei vizsgálatok eredményeit illeti, elmondható, hogy az egyik legnagyobb problémát a lejárt tej és tejtermékek árusítása jelentette, de több olyan esetet is regisztráltak, amikor a vásárló a hiányos csomagolás miatt nem jutott hozzá minden, a termékkel kapcsolatban igen fontosnak vélt információhoz. Olyanokra kell itt gondolnunk, mint a román nyelvű feliratok hiánya vagy a tej eredetének fel nem tüntetése. Ugyanakkor arra is találtak példát a fogyasztóvédelem ellenőrei, hogy a bolt nem tüntette fel megfelelőképp az adott termék egységárát vagy a hozzá kapcsolódó akciók pontos részleteit.


Országos viszonylatban közel négy tonna tejterméket vettek le ideiglenesen a polcokrók az akció nyomán, de egy tonnányit végleg száműzni kellett az üzletekből, ugyanis emberi fogyasztásra teljesen alkalmatlanok voltak. Az akció során összesen 320 írásbeli figyelmeztetést és 318 pénzbírságot szabtak ki az előírásoknak eleget nem tevő üzletekre, utóbbiak összértéke megközelíti az 1,5 millió lejt - tudatta kedden a fogyasztóvédelem.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: