2009-09-30 16:17:03• hírek • Ferenczi Noémi

Januárban kezdődik az érettségi

Szerdán közzé tették a 2009/2010-es érettségi módszertanát. A tizenkettedikes diákok januárban kezdik az érettségi vizsgák sorát. Az informatika kötelező tantárgy lesz minden érettségiző számára.

A pedagógusok elmondása szerint, elég későn tették közzé az idei érettségi módszertanát, ugyanis törvény írja elő, hogy a tanév megkezdése előtt kell leszögezni a vizsgák menetét, de remélhetőleg ez nem okoz majd zavart az idei érettségi során. Szerdán egy körülbelül negyven oldalas módszertant tett közzé a tanügyminisztérium. A hivatalos értesítés szerint, januárban fog kezdődni az érettségi, vagyis január 11. és 13. között román nyelv és irodalomból fognak szóbelizni a tizenkettedikes diákok. Ezt követi majd, január 13. és 15. között az anyanyelv szóbeli vizsga, majd január 18. és 29. között a digitális ismeretek felmérésére kerül sor. Az idegennyelv vizsga április 19. és 22. között zajlik.

Az informatika vizsga szaktól függetlenül minden diák számára kötelező lesz. A tételeket a kilencedikes és tizedikes tananyagnak megfelelően fogják összeállítani. Ennek a vizsgának a mentét október 31. teszi közzé a tanügyi tárca.

A szóbeli vizsgákat nem osztályzatokkal és nem is a „megfelelt" és „nem felelt meg" rendszer szerint fogják osztályozni, hanem 0 és 100 közötti pontszámmal fogják értékelni. A szerzett pontszám függvényében kezdő, közepes, haladó és tapasztalt minősítést kapnak a diákok. Ettől függetlenül részt vehetnek majd az írásbeli vizsgákon.
Három írásbeli vizsga lesz június 28. és július 1. között. Azok a diákok kapnak érettségi diplomát, akik részt vettek és átmenő osztályzatot szereztek a szóbeli és írásbeli vizsgákon, illetve a jegyeik átlaga eléri a 6-os átlagot. Az eredményeket július 3-ig függesztik majd ki.

A módszertannal kapcsolatban felkerestünk néhány pedagógust, akik elmondták az anyag tanulmányozása előtt elhamarkodott lenne véleményt mondani róla, de amennyiben egyszerűbb lesz mint az eddigi rendszer az mindenképp hasznára válik úgy a diákoknak mint a pedagógusoknak.


A szerzett jegyek átlaga el kell érje a 6-os osztályzatot
A sikeres érettségi vizsgához a szerzett jegyek átlaga el kell érje a 6-os osztályzatot


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: