2008-11-03 15:29:16• hírek • Szatmár.ro

A vendéglátóipari egységek működéséről

Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatala ismét közvitát szervez, melynek ezúttal a megyeszékhelyen működő vendéglátóipari egységek működési szabályzata lesz a témája. A szabályzat kitér a bódék, illetve az éttermek, egyéb szórakozóhelyek, piacok működési feltételeire is.

A közvitára november 11-én, kedden 14 órától kerül sor, a helyi tanács termében. A szabályzat kitér minden típusú kereskedelmi tevékenységet folytató egység működési feltételeire, úgy mint boltok, éttermek, piacok, éjszakai szórakozóhelyek, bódék.

A szabályzat szerint, az éttermek hétfőtől csütörtökig reggel 6 és este 22 óra között tarthatnak nyitva, pénteken és szombaton szintén reggel 6-tól, de éjfélig, vasárnap pedig reggel 8-tól 22 óráig. A nyitvatartási idő meghosszabítását lehet kérvényezni, azonban csak bizonyos feltételek mellett.

Amennyiben az adott vendéglátóipari egység lakott területen kívül, vagy hangszigetelt pincehelyiségben található, engedélyezik a hosszabb nyitvatartást, ha viszont tömbház aljában működik, akkor a szomszédok írásos beleegyezését is kell kérni, leszögezve, hogy pontosan hány óráig egyeznek bele a nyitvatartásba. Valószínűleg, nagyon sok étteremtulajdonos fogja kérvényezni a nyitvatartási idő meghosszabbítását, a lakodalmak, egyéb rendezvények miatt. Az élelmiszerüzletekre ugyanez a nyitvatartási idő vonatkozik. Ezt meghosszabbítani csak abban az esetben lehet, ha lakott területen kívül található, illetve magánházak között, természetesen kizárólag a szomszédok beleegyezésével.

A szabályzat a magánpiacok működtetését is szigorúan szabályozza, mégpedig, hogy a piacon mellékhelységeket, parkolóhelyeket is biztosítani kell. Az autópiac esetében arra is kitér, hogy a városon kívül kell működnie, minimum 3 hektáron.

A megyeszékhelyen az elmúlt időszakban nagyon sok bódét felszámoltak, ugyanis nagyon sok nem felelt meg a követelményeknek, így nem kaptak működési engedélyt. A mostani alapszabályzatban foglaltak értelmében, csak azok a bódék kapnak majd működési engedélyt, melyek esztétikusak, nem árusítanak bennük alkoholt illetve dohányárut. Reggel 6 és este 22 óra között tarthatnak majd nyitva, a rendezett városkép és a gyalogosok akadálymentes közlekedése érdekében, legfeljebb két hűtőszekrényt tarthatnak majd az utcán, a bódék mellett.

A vendéglátóknak, természetesen, maguknak kell gondoskodniuk a vendéglátóipari egység épületének karbantartásáról, illetve a mellette lévő járdaszakasz, zöldterület tisztaságáról.

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: