2008-02-13 18:40:04• hírek • Szatmar.ro

Még elfogadják a régi adóbevallási formát

 A jogszabályok értelmében a cégeknek vonalkódos adóbevallást kellene alkalmazni.

 

Január elsején lépett életbe az a törvény, amely kötelezi a cégek adóbevallásainak vonalkódos leadását. A Szatmár Megyei Adó és Ellenőrző Hivatal még a régi módszerrel leadott bevallásokat is elfogadja. 

Gergely Lajos, az Adó és Pénzügyi Ellenőrző Hivatal aligazgatója elmondta, hiába kötelezi az állam az új rendszer alkalmazását, mivel ennek bevezetése nem olyan egyszerű. Való igaz, hogy a vonalkódos leolvasás nagyban megkönnyítené és meggyorsítaná a leadási folyamatot, viszont csak az olyan bevallásokról lehet tisztán leolvasni a kódot, amely lézeres nyomtatóval lett kinyomtatva. A hagyományos nyomtatók nem képesek arra, hogy leolvasható formában jelenítsék meg a leolvasandó kódokat. „Arra egy céget sem kötelezhetünk, hogy lézeres nyomtatót vásároljanak”- magyarázta Gergely.

A vonalkódos bevallás bevezetésén kívül, újabb változás, hogy a kitöltendő nyomtatványok is módosultak. Az új nyomtatványok egyébként a Pénzügyminisztérium honlapjáról is letölthetők.

Miniszteri határozat alapján április 1-től az interneten is leadhatók az adóbevallások. A cégek külön felhasználónevet és kódokat kapnak a minisztérium honlapjához, ahol a formanyomtatványok kitöltése után perceken belül jutathatják el bevallásaikat a kívánt adóhivatalhoz.

- Ezek a változtatások most a cégeket érintik, viszont egy- két éven belül a magánszemélyekre is ki fogjuk ezeket terjeszteni, ugyanis az újítások révén felgyorsítható a bevallási folyamat és a hosszas sorban állás is elkerülhető. A januári bevallásokat már vonalkódos formában kell leadni, viszont még pár hónapig elfogadjuk a régi, lemezen behozott példányokat is. – mondta Gergely Lajos, az Adó és Pénzügyi Ellenőrző Hivatal aligazgatója.

 

P.A.

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: