2017-03-14 23:36:13• hírek • Kocsis Zoltán

Leicesteri csoda – újratöltve

Megszületett a Bajnokok Ligája nyolcaddöntőinek első igazi meglepetése (a Barcelona PSG elleni drámai feltámadása csak az első meccs tükrében volt váratlan) és ki más okozhatta volna, mint a Leicester City, amely fordított és kiejtette a Sevillát. A Juventus magabiztosan múlta fölül ismét a Portót, amely ezúttal sem tudta teljes létszámban befejezni a mérkőzést.

A Leicester történelmének első hazai egyenes kieséses európai kupameccsén a Sevilla rendkívül aktívan kezdett, az Európa Liga legutóbbi három kiírásának győztese eltökéltnek tűnt, hogy hazai pályán szerzett egy gólos előnyét újabbal növelje. Az első komoly gólszerzési lehetőség is az andalúzok előtt adódott, Samir Nasri lövését azonban Kasper Schmeichel védeni tudta. Az első tíz perc után aztán egyre inkább átvette az irányítást az angol bajnok, amely ennek megfelelően a 27. percben ledolgozta hátrányát: Rijad Mahrez végzett el szabadrúgást balról, a labda pedig a jamaicai csapatkapitány Wes Morgan térdéről a hálóba pattant.

A bekapott gól ébresztő pofonként hatott a Sevillára, amely a szünetig komoly nyomást gyakorolt a hazai védelemre. Ugyan az angolok több veszélyes(nek tűnő) kontrát is vezettek, a gólszerzéshez a vendégek álltak közelebb: Wissam Ben Yedder lövése az odalhálót találta el, Gabriel Mercado veszélyesen lecsúszó beadását pedig Schmeichel tornázta a léc fölé.

A szünet után folytatódott a hullámvasút, előbb Escudero lőtt egy bődületes kapufát, majd kevesebb, mint egy perccel később a másik kapu előtt Marc Albrighton 15 méterről megduplázta csapata előnyét. Az újabb bekapott gól után a Sevilla tovább fokozta a nyomást, ám játékából hiányzott a ritmus, a gyorsaság, az ötlet, az agresszivitás, míg a Leicester olyan mélyen és olyan precízen védekezett, ami az olaszok fénykorát idézte.

Nem csoda tehát, hogy közel húsz percig nem sok említésre méltó esemény történt a pályán. Ekkor azonban hat perc alatt a Sevilla gyakorlatilag teljesen eljátszotta továbbjutási esélyeit. A 73. percben előbb Vitolo lövését védte Schmeichel, egy perccel később pedig Samir Nasri butasága miatt emberhátrányba kerültek a vendégek. Az öntörvényű francia felült Jamie Vardy provokációjának és labda nélkül megfejelte kicsit az angolt, aki rá is játszott az esetre. Mindketten sárgát kaptak, ám Nasrinak ez már a második volt.

Ezzel együtt úgy tűnt, a Sevilla kiharcolhatja a hosszabbítást, hisz újabb öt perccel később Daniele Orsato bíró büntetőt ítélt a spanyoloknak. Steven N`Zonzi állt a labda mögé, de gyenge lövését Schmeichel könnyedén védte. Akárcsak az első meccsen Joaquin Correa büntetőjét. Két kihagyott tizenegyes pedig nem fér bele egy BL-nyolcaddöntő párharcba, Craig Shakespeare pedig ezzel csodát tett a Leicester kispadján. Az addig szenvedő, a kiesés szélére sodródó csapattal megnyerte első két bajnokiját, majd első BL-meccsét is.

Két gólos előnye tudatában a Juventus az első percektől kezdve igyekezett még inkább bebiztosítani továbbjutását, főleg a két argentin szupersztár, Gonzalo Higuain és Paulo Dybala jelentett szinte állandó veszélyt a Porto kapujára. Igaz, a hazaiak védelmének hibáját megbüntetve a portugálok is közel álltak ahhoz, hogy megszerezzék a vezetést már a 10. percben, ám Francisco Soares nem tudott kifogni Gianluigi Buffonon. Folytatódott a hazai fölény, Mario Mandzukic is feliratkozott a helyzetet kihagyók listájára. Egyik csapat sem vállalt túlzott kockázatot, a 42. percben mégis vezetést szerzett az olasz sorozatbajnok. Dani Alves fejesét Iker Casillas még bravúrral védeni tudta, a kipattanót Higuain küldte kapura, Maxi Pereira pedig blokkolta a labdát. Kézzel. Az uruguayi mehetett zuhanyozni (az első meccsen Alex Telles második sárgája miatt a Porto már a 27. percben emberhátrányba került), Dybala pedig értékesítette a büntetőt.

A szünet után a Porto játékosai kétszer is közel kerültek a gólszerzéshez, ám előbb Casillas akadályozta meg bravúrral, hogy Danilo öngólt fejeljen, majd Soares emelése kerülte el a kaput. Ugyan Marko Pjaca és Higuain is szerezhetett volna még gólt, a Juventus már nem erőltette túlságosan a támadásokat, így is kettős győzelemmel, a várt magabiztossággal jutott be a legjobb nyolc csapat közé.

Bajnokok Ligája nyolcaddöntő visszavágók (összesítette eredmény):
Leicester – Sevilla 2-0 (3-2)
gólok: Morgan (27.), Albrighton (54.)

Juventus – Porto 1-0
gól: Dybala (42., 11-es)

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: