2009-05-06 15:17:20• hírek • Gozner Gertrud

Lehúzták a rolót

Szatmár megyében is több száz cég függesztette fel időlegesen vagy véglegesen a tevékenységét, hogy mentesüljenek az átalányadó kifizetése alól. Május elsején lépett érvénybe az a sürgősségi határozat, amely szerint szerint a romániai vállalkozók nyereségtől és forgalomtól függetlenül ki kell fizessék a minimális átalányadót.

A Szatmár megyei Cégbíróság igazgatója, Victor Petru Pop szerint míg a tavalyi év során a felfüggesztett vállalkozások száma alig érte el az ötvenet, a határozat hatályba lépése előtti héten naponta száz kérvényt regisztráltak a hivatalban. Április utolsó hetében, hétfőtől csütörtökig több mint 300 kérést regisztráltak ez ügyben. A vállalkozók igyekeztek felfüggeszteni cégjeik tevékenységet, időlegesen vagy véglegesen, mielőtt májusban hatályba lépne az új adórendszer.

Függetlenül attól, hogy milyen jogi formában jegyezték be őket (kisvállalkozás, kft, stb) a romániai cégek 2009-ben aszerint fizetnek átalányadót, hogy a korábbi évben, 2008-ban mekkora bevételeik voltak. Ha valamelyik vállalkozásnak az éves forgalma 0 és 52 ezer lej közt van, akkor 2200 lejnyi adót fizet, a legfelső határ 43 ezer lej 129 milliós forgalmon felül.

Abban az esetben, ha a 16%-os profitadó kisebb mint az átalányadó, akkor a cég csak a minimál-adót kell kifizetnie. Így azok a cégek is fizetnek adót, akik a tavalyi évet veszteséggel zárták, mert az új pénzügyi normák csak a befolyt bevételeket nézik, és nem érdeklik őket, hogy az évet milyen mérleggel zárta az illető vállalkozás.

Ellenben mentesülnek az adófizetés alól azok a cégek, amelyek időlegesen felfüggesztik a tevékenységüket, és ezt bejelentik a Cégbíróságon. Ugyancsak az idén még nem fizetnek minimál-adót az idén létesített, bejegyzett cégek. Ellenben a cégösszevonásból és vagy felosztásból keletkezett új cégek nem mentesülnek az adó fizetése alól. Kivételt az egyéni vállalkozók képeznek, akik teljesen mentesülnek az átalányadó beszolgáltatásától.

A vállalkozók igyekeztek felfüggeszteni cégjeik tevékenységet

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: