2017-02-14 13:21:38• hírek • Kocsis Zoltán

Lehozták a csillagokat az Iparosotthonba

A szatmári égbolt az Iparosotthonba költözött. Péntekig. Egy kolozsvári csillagászati társaságnak köszönhetően ugyanis Szatmárnémetiben először mobil planetáriumban kerülhetnek közelebb az űrhöz, az űrkutatáshoz az ez iránt érdeklődők.

Galilei és a Curiosity űrszonda. A kolozsvári Pluto Csillagászati Társaság nem véletlenül választotta előadása címének a neves csillagászt, hisz ő fejlesztette ki az első távcsövet. A Curiosity pedig az űrkutatás jelenét és jövőjét jelenti, az űrszonda ugyanis 2012 augusztusa óta pásztázza a Marsot és küld információkat annak felszínéről. Ahová a NASA 2030-ban embert akar eljuttatni.

Minderről és sok más érdekességről hallhatnak azok, akik péntekig (09.00-17.00 óra között) megtekintik az Iparosotthonban felállított mobil planetáriumot. A nyolc méter átmérőjű kupolába belépve állhat el aztán igazán az ember szava: a félgömbben eléje tárul ugyanis a teljes égbolt, aanak megannyi csodájával. És nem akármilyen égboltot láthatnak a belépők: pontosan azt, amit Szatmárnémeti fölött látnak. Pontosabban csak látnának, amennyiben a nagyfokú fényszennyezés ezt még lehetővé tenné.

A planetáriumban a látogatók egy órás előadást élvezhetnek - mondandójában a látogatók korcsoportjához igazodva. Megismerkedhetnek a legfontosabb csillagképekkel - Nagy Medve, Kis Medve, Androméda, stb. -, a leghíresebb űrkutatókkal és űrhajósokkal, köztük az egyetlen román űrhajóssal, Dumirtu Prunariuval.

Délelőtt és kora délután óvodai és iskolai csoportokat, délután pedig szülőket és gyerekeket várnak. Kedden déli ottjártunkkor már mintegy 150 gyerek tekintette meg a planetáriumot, péntekig pedig immár közel 700 személyt jegyeztek elő.

Nagyon fontos, hogy a planetáriumot csak előjegyzés alapján lehet megtekinteni, mivel a befogadóképessége véges. Előjegyezni a 0752-690245-ös telefonszámon vagy a contact@planetariumobil.ro email címen lehet. Egy belépőjegy ára 11 lej.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: