2014-01-19 17:03:13• hírek • MTI

Lehet, hogy befejezi külföldi utazásait a brit uralkodó

Vasárnapi brit sajtóértesülések szerint lehetséges, hogy az idén befejezi hivatalos külföldi látogatásait a brit uralkodó, és várhatóan hazai kötelezettségei közül is egyre többet átad legidősebb fiának, Károly trónörökösnek.

A The Sunday Times című tekintélyes konzervatív vasárnapi brit lap szerint az idén 88 esztendős II. Erzsébet királynő június 6-án még részt vesz a normandiai partraszállás 70. évfordulójára rendezett franciaországi megemlékezéseken, de már ide is elkíséri őt Károly herceg, aki segít idős édesanyjának a zsúfolt program lebonyolításában.

A brit lapnak egy név nélkül idézett francia kormányilletékes, aki részt vesz az évfordulós rendezvények szervezésében, kijelentette: a francia kormány olyan tájékoztatást kapott, hogy valószínűleg ez lesz a királynő utolsó hivatalos külföldi látogatása.

A The Sunday Times érdeklődésére udvari források megerősítették, hogy az uralkodó naptárában nincs előjegyezve több hivatalos külföldi utazás a normandiai megemlékezések utáni időszakra. E források ugyanakkor hangsúlyozták, hogy hivatalos döntés nem született II. Erzsébet királynő külföldi utazásainak befejezéséről.
Az idős uralkodó külföldi látogatásainak ritkulását mindazonáltal már tavaly feltűnő módon jelezte, hogy a királynő nem vett részt a zömmel egykori brit gyarmatok alkotta Nemzetközösség csúcstalálkozóján; képviseletében Károly trónörökös utazott a novemberi Sri Lanka-i értekezletre.

Negyven éve most fordult elő első ízben, hogy II. Erzsébet királynő nem volt jelen a nemzetközösségi állam- és kormányfők kétévente esedékes találkozóján. A Buckingham-palota - az első számú londoni királyi rezidencia - szóvivője annak idején nem is titkolta, hogy az udvar most már igyekszik korlátozni a királynő külföldi utazásainak számát.

II. Erzsébet, aki 62 éve ül az Egyesült Királyság trónján, e több mint hat évtized alatt összesen 261 hivatalos külföldi látogatást tett.

A The Sunday Times vasárnapi beszámolója szerint az uralkodói kötelezettségek egyre nagyobb mértékű átadásának szimbolikus erejű jele az is, hogy várhatóan hamarosan bejelentik Károly herceg és a királynő sajtóhivatalának egyesítését. Az új, közös sajtóosztály központja a Buckingham-palotában lesz, élén azonban Károly trónörökös stábjának egy illetékese áll majd.

A lap udvari forrásai hangsúlyozták ugyanakkor, hogy a brit uralkodónak nem áll szándékában Beatrix volt holland királynő példájának követése. Beatrix tavaly áprilisban átadta trónját fiának, Vilmos Sándornak.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: