2014-01-06 15:00:16• hírek • Szatmár.ro

Legyünk mi is jelek!

Jézusban minden ember testvér - hangsúlyozta híveinek Nm. Ft. Schönberger Jenő püspök a Vízkereszt napi szentmisén.

Vízkereszttel befejeződött a karácsonyi ünnepkör. A hívek az ünnepi örömökkel feltöltődve, a kegyelmekkel áthatva kezdik az évközi időt. A napkeleti bölcsekre emlékezünk ezen a napon, akik a Jézussal való találkozás után elindultak, és vitték a jó hírt. De emlékezünk Jézus megkeresztelkedésére, isteni küldetésének megnyilatkozására a Jordán folyónál, és csodatévő hatalmának első megmutatkozására a kánai menyegzőn, amikor a vizet borrá változtatta. A víz tehát igen fontos keresztény szimbólum, megáldásával a kegyelmek közvetítője.

Vízkereszt napján Nm. Ft. Schönberger Jenő püspök is vizet szentelt. A szentmise elején, a bevonulást követően asszisztenciájával a jobboldali mellékoltárhoz vonult, ahol megáldotta előbb a sót, amelyet a vizet tartalmazó edényekbe szórt, megáldva a vizet is, hogy az a hívek testi javát, lelki üdvét szolgálja.

Szentbeszédében, a püspök atya a napkeleti bölcsek motívumától indult, kiemelve, hogy Jézus szeretete nem korlátozható, mindenkire ugyanúgy kiárad: "A mai napon a napkeleti bölcsekre is figyelünk, akik elindultak, hogy találkozzanak Jézussal, aki a népek királya lesz. Ők minden nép szimbólumai. Isten szeretete nem korlátozódik egyetlen népre, Ő minden népet és minden embert határtalanul szeret. Vízkeresztnek ez az üzenete. Ha karácsonykor meg tudtam nyitni a szívem a megtestesült Isten Fia előtt, ha be tudtam Őt fogadni a szentáldozásban, és megszületett az én lelkemben is, akkor a karácsony elindít engem egy úton, mely ki kell, hogy nyíljon minden ember felé. (...) Hisz karácsony sem csak az én és a Jézus kapcsolatáról szól, hanem Jézus, és minden ember kapcsolatáról. Jézusban minden ember testvér. Ahogy engem szeret, úgy szeret minden embert."

Vízkereszt ünnepe elindít: "Vizet szenteltünk. Régi szokás, hogy ezzel a vízzel meghintjük a házainkat, hogy távozzék onnan a gonosz lélek, minden betegség és minden rossz. De ugyanakkor ez az áldás behozza a házainkba Krisztust, hogy ott legyen az Isten hajléka. Amikor belépünk egy templomba, szenteltvízzel ezért vetünk keresztet, mert mi is Isten hajléka akarunk lenni. Ettől nagyobb öröm nincs. Vízkereszt ünnepe elindít bennünket az évközi időbe, az életbe, hogy menjünk, és amit megéltük a karácsony szent ünnepei alatt azt vigyük ki, éljük meg a világban. Legyünk mi is jelek, csillagok, bölcsek, akik másokat is Jézushoz vezetnek. Ez lesz aztán az igazi boldogság."

Nm. Ft. Schönberger Jenő a hétfői szentmisén

A szentmise végén Schönberger Jenő püspök emlékeztette híveit, a szentelt víz illő használatára: "Az Egyház, amikor szentelményeket ad a híveknek - és ilyen szentelmény a szentelt víz is -, akkor mindig buzdítja a híveket ezek illő, nem pedig a babonás használatára. Aki a szentelményeket használja, tudnia kell, hogy azok Isten áldását közvetítik. Használjuk ezért őket keresztény lelkülettel." A hívek a szentmise befejeztével járultak a vizet tartalmazó edényekhez, amelyekből sorban állva meríthettek.

Szentmise Vízkereszt ünnepén a Székesegyházban

Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: