2010-10-21 14:16:23• hírek • MTI

Legyen hivatalos nyelv a magyar!

A romániai Magyar Polgári Párt Kovászna megyei szervezete kezdeményezi a magyar nyelv hivatalosítását Székelyföldön - írja a Nyugati Jelen című aradi napilap csütörtökön internetes oldalán.

A Magyar Polgári Párt (MPP) Kovászna megyei szervezete arra kéri a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) honatyáit, hogy terjesszék a parlament elé a Székelyföldön a magyart hivatalos nyelvként elismerő törvénytervezetet. Amennyiben az MPP javaslata nem teljesül, a párt az Európa Tanácshoz kíván fordulni. Ehhez egymillió támogató aláírás lenne szükséges.

Kulcsár Terza József, az MPP Kovászna megyei szervezetének elnöke szerdai sajtótájékoztatóján beszélt arról, hogy a Székelyföldi Önkormányzati Nagygyűlés által márciusban elfogadott, Székelyföldön a magyar nyelv hivatalos nyelvvé minősítéséről szóló határozat alkalmazása nem a helyi tanácsok, hanem a parlament hatásköre.

A politikus szerint törvénymódosítás szükséges, hogy a magyar nyelv hivatalos nyelv legyen Székelyföldön, ezért az MPP tárgyalásokat kezdeményez a székelyföldi RMDSZ-es képviselőkkel.

A mostanihoz hasonló javaslatot tettek korábban a Székelyföldi Önkormányzati Nagygyűlés március 12-i, sepsiszentgyörgyi ülésének résztvevői. A nagygyűlésen négy határozattervezetet fogadtak el, köztük azt is, amely a román mellett a magyar nyelv székelyföldi hivatalossá tételéről szól.

A márciusi határozat szerint bármely székelyföldi lakcímmel rendelkező lakosnak jogában áll szabadon és azonos körülmények között használni mind a román, mind a magyar nyelvet, mind szóban, mind írásban. A térségbeli hatóságoknak biztosítaniuk kell mindkét nyelv hivatalos használatát, el kell fogadniuk azokat a jogszabályokat, és meg kell hozniuk azokat az intézkedéseket, amelyek a két nyelv teljes egyenlőségét szavatolják a Székelyföldön.

A Székelyföldi Önkormányzati Nagygyűlés Házbizottsága a helyi hatóságok szakértőivel közösen határozná meg azon közéleti tisztségek listáját, amelyet csak a mindkét nyelvet ismerő személyek tölthetnek be.


A Hargita megyei tanács ülése: a tanácsülés románul és magyarul folyik, fordítással
A Hargita megyei tanács ülése: a tanácsülés románul és magyarul folyik, fordítással


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
# ballagók2020 # koronavírus # baleset # helyhatósági2020 # körgyűrű
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: