2015-04-28 16:03:54• hírek • Szatmár.ro

Már többen adakoztak a Széchenyi szoborra

A Széchenyi Kör és a Városi RMDSZ jó hónapja jelentette be a sajtónak, hogy szobrot állítanak gróf Széchenyi Istvánnak.

A tervek szerint a bronzból készülő mellszobor a volt Széchenyi utcába, a katolikus püspökség előtti zöldövezetbe kerül. Alkotója a sokak által ismert Szodorai-Parádi Hajnalka, aki a Kossuth-kertben lévő Kiss Gedeon-szobron kívül Ady Endre, Bartók Béla és más nagy magyar személyiség portréját is karakteresen megformálta, s már az öntőmesterrel is felvette a kapcsolatot.

A szükséges dokumentáció elkészült, Kereskényi Gábor parlamenti képviselő, az érdekvédelmi szervezet városi elnöke terjeszti az önkormányzat elé. Mint korábban már említettük, semmi akadály nem lehet jóváhagyásának, mert Széchenyit igen nagyra tartották (főleg következetes nemzetiségi politikája okán) a nagy erdélyi román személyiségek, mint Saguna, Goldis vagy Barnutiu. Mindez részletesen megjelenik a jóváhagyandó dokumentumban.

A „legnagyobb magyar" szobrát még a jövő tavaszi helyhatósági választások előtt szeretnék felavatni. A szobor öletgazdája mellett már többen adakoztak, hogy a felmerülő költségeket fedezni lehessen. Most is beigazolódott, hogy az egyszerű ember szíve és zsebe hamarabb kinyílik.

"Több, mint megható, hogy az első összeget Makai Mária szatmári kisnyugdíjas adta át, akit néhány kevésbé ismert, majd ismertebb személy követett, köztük Lengyel István, Fleisz Imre, Tóth István, Riedl Rudolf, Pataki Csaba, Kereskényi Gábor, Erdei D.István, Nagy Szabolcs, Günthner Tibor, Kánya Kálmán, Altfatter Tamás, Szász Piroska, Békéssy Erzsébet, Fodor István és mások. Tudomásunk van róla, hogy a baptista egyház és az EKE rövidesen gyűjtést szervez a szobor támogatására, s a két nagy egyház, a katolikus és a református jelentősebb összeggel segíti a szobor elkészítését. A lista nyitott a civil szervezetek, a vállalkozók, s bárki számára, a legkisebb összeget is szívesen fogadjuk (befizetés az RMDSZ titkárságán, ott lehet megtudni a bankszámlaszámot is). Most mindenki megmutathatja, hogy mit ér a magyarsága" - írja a Széchenyi Kör sajtóközleménye.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: