2019-03-12 14:21:05• hírek • x

Legyen 2019 a spórolás éve: tuti tippek a kezdéshez

Mindannyian okosabban szeretnénk bánni a pénzzel, viszont ha bele is kezdünk a spórolásba, a kezdés a legnehezebb - nehezen vesszük rá magunkat arra, hogy apró, mindennapi megszokásokon változtassunk. Legtöbbször viszont már önmagában az  is nehézséget okozhat, hogy egyáltalán felfedezzük, mely szokásainkon kellene változtatnunk. Cikkünkben összegyűjtöttük Neked a legfontosabb spórolási tippeket, hogy idén sikerrel járj.

Készíts költségvetési tervet!

Igen, jól hallottad - nem csak egy cégnek lehet terve arról, mire is szánja pénzét a jövőben. Egy ilyen terv segítségével priorizálhatod kiadásaid. Nézd át bankszámlakivonatod, összesítsd a lakhatással kapcsolatos kiadásaid és nézd át, mire, mennyit költesz általában. Készíts kategóriákat arról, hogy mire mekkora keretet szánsz (háztartás, étkezés, élelmiszer, ruha, stb). Ne feledkezz meg azokról a költségekről sem, amelyek nem havi rendszerességűek: például az autószervíz díja.


Legfontosabb kategória: megtakarítások

Minden fontos kategóriát felsoroltál és már látod a teljes képet? Biztos vagy benne? Mielőtt még késznek tekintenéd költségvetési terved, bizonyosodj meg róla, hogy a megtakarításokra is gondoltál. Általánosságban ajánlott a fizetésed legalább 10-át megtakarítani. Amennyiben erre mégsincsen lehetőséged sincs elveszve a dolog, de mindenképpen próbálj meg havi rendszerességgel félretenni, mégha csak egy aprócska is összegről van szó.


Költekezz okosan!

Megtakarításaid duzzasztásában segítségedre lehet az is, ha megpróbálod kiadásaid kordában tartani. Számos tipp kering ezzel kapcsolatban az interneten, mi ez alkalommal a két legfontosabbat emelnénk ki.


Bevásárlás okosan

Mielőtt nagybevásárolni indulnál, fontos, hogy ‘tervet’ készíts és a boltba már egy kész bevásárlási listával érkezz. Ezzel is csökkented annak esélyét, hogy felesleges, előre nem betervezett termékekkel térsz haza. Semmiképpen ne indulj el éhesen vásárolni, hiszen éhesen hajlamosak vagyunk több ételt venni, annál mint ami igazán szükséges. Jó tipp a vászontáska használata is, amivel nemcsak spórolsz, de a környezetet is véded. Érdemes továbbá kuponokat, pontokat is gyűjteni, feltéve, hogy van erre lehetőség az áruháznál.


Lakhatás okosan

Manapság pénzünk jelentős részét költjük el lakhatási kiadásokra, így ezen a területen is érdemes körbenézni, ha spórolni szeretnénk. Ha a lakásbérlést, ha inkább egy saját ingatlant preferálsz, nagyon fontos, hogy jól megválogasd a lakást. Mindenképpen bizonyosodj meg afelől, hogy a döntés nemcsak minőségben, de árban is jónak mondható. Segítségedre lehet egy jó eszköz is az ingatlankereséshez - a Flatfy keresőmotora például egy helyen gyűjt össze minden releváns ingatlanhirdetést az adott régióban. Szűrhetsz árra, négyzetméterre, szobaszámra, de általad megadott, egyéni kulcsszavakra is. Egy ilyen egyszerű eszköz is rengeteget segíthet a spórolásban.



Dőlj hátra és élvezd!

A spórolás egyik legfontosabb része a reflektálás. Pillants rá havonta, mennyit sikerült az adott hónapban félretenned. Ez nemcsak mégtovább erősíti motivációd, de rávezet majd egy-egy gyengébb, javítandó pontra is.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: