2009-07-23 10:57:47• hírek • MTI/AP

Az új oltóanyaggal kísérleteznek

Az amerikai kormány és a vakcinát gyártó cégek több ezer önkéntest keresnek a kisbabáktól az idős emberekig, hogy beadják nekik az újinfluenza elleni első védőoltásokat, megállapítandó, hogy valóban véd-e a vakcina.

A Nemzeti Egészségügyi Intézet (NIH) szerdán kapcsolatba lépett számos orvosi központtal, hogy egészséges felnőttekkel  megkezdhessék a vakcina kipróbálását augusztus elején. Ha nem merülnek fel azonnali aggályok, például allergiás reakciók, a próbákat rövid időn belül kiterjesztik a hathónaposnál nagyobb gyerekekre is.

E tesztek, valamint a vakcinagyártók kutatási eredményei alapján dönti el az amerikai kormány, hogy ajánlja-e több millió ember újinfluenza elleni beoltását a vakcinával október közepétől. Más országok egészségügyi hatóságai is az amerikai tanulmányok eredményeit várják, miközben saját terveiket készítik.

Elengedhetetlen, hogy a vakcinát minden korosztálynál kipróbálják, mert a szezonális influenzával ellentétben az új vírus nem az időseket és a kisgyerekeket fertőzi inkább, hanem aránytalanul nagyobb mértékben az iskolás korcsoportokat és a fiatal felnőtteket.

Az orvosokat és a többi egészségügyi dolgozót is felkérték, hogy vegyenek részt a próbákban. Továbbra is nehézséget okoz, hogy a szezonális influenza elleni vakcinát is ugyanabban az őszi időszakban jegyzik elő a pácienseknél, amelyre az új védőoltás várható.

A hamarosan induló tanulmányban mindenki két oltást kap 21 napos eltéréssel. Szeptember elejére a vérvizsgálatoknak meg kell mutatniuk, hogy milyen mértékű immunvédelmet váltott ki a kiinduló dózis. Ennek ismeretében dönthetnek az adag esetleges módosításáról. A második vakcinálás eredményeire további egy hónapot kell majd várni.
Anthony Fauci, a NIH Allergia és Fertőző Betegségek Nemzeti Központjának igazgatója szerint az új vakcina "nem különbözik radikálisan a korábbiaktól".

Az Egyesült Államokat influenza elleni vakcinával ellátó öt gyógyszergyártó is lefolytatja saját vizsgálatait, ezekben további néhány ezer önkéntes vesz részt. A Szövetségi Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóság (FDA) csütörtökön tekinti át a cégek próbákra vonatkozó terveit.


Több ezer személyen próbálnák majd ki a vakcinát
Az amerikai kormány és a vakcinát gyártó cégek több ezer önkéntest keresnek

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: