2009-08-06 16:33:36• hírek • MTI/APA

Legyártották az első nagy adag oltóanyagot

A Baxter amerikai gyógyszervállalat befejezte július végén az új típusú influenza elleni, "Celvapan A/H1N1" oltóanyag első nagyobb adagjának legyártását - jelentette be a cég csütörtökön.

A vállalat most tárgyalásokat kezd több ország egészségügyi hatóságaival a vakcina szállításáról. A tervek szerint az első készleteket azoknak az országoknak szállítják, amelyek erről már megállapodást kötöttek a Baxterrel azt követően, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) elrendelte júniusban a legmagasabb szintű, hatos fokozatú pandémiás készültséget - áll a vállalat közleményében.

Az új típusú influenza ellen védelmet nyújtó oltóanyagot 12 hét alatt fejlesztette ki az amerikai gyógyszeripari cég. A vakcina gyártása során ugyanazokat a fejlesztési, minősítési és előállítási folyamatokat alkalmazták, mint amelyek az európai gyógyszerügynökségtől (EMEA) egy prototípus-vakcinához kért forgalmazási engedély elnyeréséhez szükségesek - hangoztatta Hartmut Ehrlich, a Baxter illetékes alelnöke.

Mint elmondta, a - másik kórokozótörzsből készített - prototípus-vakcinát világszerte öt klinikai kísérletsorozatban több mint 1500 kísérleti személyen próbálták ki. A kísérlet újabb szakaszában jelenleg 3500 beoltott személyt tartanak megfigyelés alatt.

A Baxter már kérvényezte az új oltóanyag engedélyezését. Mihelyst megkezdődnek az egyes országok oltási programjai, az amerikai cég nagyszabású felmérést fog indítani azon személyek körében, akik védőoltásban részesültek a H1N1 vírussal szemben. Valamennyi országban a helyi (nemzeti) egészségügyi hatóság hoz döntést arról, hogy lehetővé teszi-e a védőoltást az új típusú influenza ellen.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: