2010-05-26 09:25:47• hírek • Matos Lajos/MTI

Légy jó kutya, ha tovább akarsz élni

A szelíd, jól kezelhető kutyák életkilátásai sokkal jobbak, mint az agresszív, rosszul idomítható ebeké.

Kanadai kutatók megállapították azt is, hogy a kutyák élettartama döntően a személyiségüktől függ. Érdekes tanulmányuk az American Naturalist júniusi számában jelenik meg.

Tapasztalatból tudni lehet, hogy az egyes kutyafajták életkilátásában nagy különbségek lehetnek. Vannak jól ismert összefüggések is: a nagytestű kutyák korábban halnak, mint a kicsik, de azért a "kutyalógiában" még sok kérdés tisztázatlan.
Vincent Careau fő témája a kutyák biológiai különbségeinek vizsgálata. Az ebek életkori adatait nem csupán a gazdák emlékeiből merítette, hanem a biztosítók nyilvántartásából is. Kanadában nemcsak az emberekre, hanem az ebekre is több életbiztosító kínál ígéretes lehetőségeket.

A kutató vezette munkacsoport a szakirodalmat átnézve rendezte a statisztikai adatokat, és az állatok várható élettartamát a fajták különböző tulajdonságaival vetette össze. Egyértelműen kitűnt, hogy az engedelmes, jól tanítható, nevelhető ebek általában sokkal később fejezik be életüket, mint a türelmetlen, rosszul idomítható fajták.


A német juhászkutyák hosszabb életre számíthatnak vadóc társaiknál
A német juhászkutyák hosszabb életre számíthatnak vadóc társaiknál


A kutatók azt is bizonyították, hogy a vadóc kutyák lényegesen több energiát használnak föl, több kalóriát égetnek el, mint a nyugodt, engedelmes ebek. A legjobban tanítható fajták - mint a német juhászkutyák vagy a pudlik - élnek a leghosszabb ideig, míg a dühös természetű pomeráni ebek korábban hagyják itt gazdájukat.

Az életkilátások szempontjából jelentősége lehet az agresszivitást igénylő feladatokhoz alapvetően fontos adrenalinszintnek is, ami egyértelműen rövidíti a várható élettartamot. A személyiség nemcsak az embernél, hanem kedvelt háziállatánál is megszabja az élet várható hosszát és minőségét is.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: