2010-05-09 13:50:04• hírek • MTI

Légtérzárlatok, reptérbezárások Európában

Légtérzárlatot jelentettek be vasárnap az izlandi vulkáni hamufelhő miatt az olasz hatóságok a félsziget északi területének jelentős része fölött.

A repülési tilalom vasárnap reggel 8-tól délután 2 óráig érvényes, de az infrastrukturális ügyek miniszter jelezte: lehet, hogy már előbb megnyílik a légtér.
Az ENAC polgári repülésügyi hatóság közleménye szerint bezárták egyebek közt Milánó Malpensa és Linate repülőterét, az előbbin 137, az utóbbin 161 járatot töröltek délelőtt. Róma Fiumicino repülőteréről nem indult el egy tucatnyi gép a félsziget északi része felé. A torinói reptér reggel 8-ig működött, azután mintegy harminc járatot töröltek. Az idegenforgalmi szempontból fontos Velence, Trieszt és Rimini légikikötője viszont nyitva van.
A portugáliai Porto repülőtere nem indít és nem fogad járatokat (közép-európai idő szerint) délután 2 óráig - közölték a reptéri hatóságok, megjegyezve, hogy a légikikötőt nem zárták be, de a légi irányítás nem működik a hamufelhő miatt. A Portugáliához tartozó, atlanti-óceáni Azori-szigeteken az ottani SATA légitársaság már szombat este bejelentette, hogy legalább vasárnap délután 2 óráig nem indulnak és érkeznek a járatok.

Spanyolország északi részén, így Barcelonában is vasárnap reggel újra megnyíltak a repterek, miután szombaton a vulkáni hamu miatti elővigyázatosságból zárva voltak. A polgári repülésügyi hatóság közlése szerint csupán három repülőtér van még zárva, mindegyik az északnyugati Galíciában: Santiagóban, La Corunában és Vigóban. Szombaton 19 légikikötő bezárása közel 40 ezer utast érintett.
A délkelet-franciaországi Nizza repterén mintegy húsz járatot töröltek, túlnyomórészt az easyJet brit fapados légitársaság gépeit, három nappal a cannes-i filmfesztivál megnyitója előtt. Az easyJet "tizenöt érkező járatából kilencet és tizennégy érkező járatából tízet" töröltek - közölte a harmadik legjelentősebb francia légikikötő szóvivője. A repülőtér mindamellett úgy készül, hogy szerdán fogadhatja a filmfesztiválra a világ minden részéből érkezőket.

Az Eurocontrol, a légi közlekedés európai szervezete Brüsszelben azt közölte, hogy az említett országokon kívül Svájcban is várhatók légijárattörlések a vulkáni hamu miatt, s hogy vasárnap estére a hamufelhő megjelenik majd Németország déli része, Csehország és Ausztria fölött. A vulkánihamu-előrejelző központok szerint délkelet felé, így Görögország felé is tart a felhő.
A transzatlanti járatok útvonalát továbbra is északabbra, Grönland fölé tolják el.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: