2019-03-13 11:09:09• hírek • Bede Emőke

Légszennyezettség szempontjából rangsorolták Románia városait a svájciak. Szatmárnémeti is szerepel a listán

„A légszennyezés egy globális probléma, mely globális megoldást követel” -hangzik a svájci AirVisual jelmondata, mely frappáns módon összegzi mindazt, ami a kezdeményezés hátterében áll.

Az AirVisual-t 2015-ben alapították azzal a céllal, hogy a világ légszennyezettségének monitorozására egy egységes, bárki által elérhető platformot hozzanak létre. Mint saját weboldalukon írják, ez azért szükséges, hogy mindenki láthassa, hol a legkritikusabb a helyzet, és hol van szükség azonnali lépésekre. Ezzel kapcsolatban érdemes érdemes tudni, hogy internetes felületén az AirVisual la evegőminőséget kategóriákba sorolja: a legjobb minőségű levegő az, amint a WHO által ajánlottként címkéznek, a legrosszabbat pedig „veszélyesként” említik.


Nemrégiben az AirVisual közétette a 2018-as évre vonatkozó jelentését, melyből kiderül, a világon a legrosszabb minőségű levegőt az indiai Gurgáon városában szívják, de maga az ország sem áll túl jól ebből a szempontból. A top 20-as listán ugyanis 15 indiai város szerepel, a levegő minősége ezeken a területeken szinte folyamatosan az „egészségtelen”, a „nagyon egészségtelen” és a „veszélyes” kategóriák között ingadozik.


Amellett, hogy a globális adatokat listázza, az AirVisual elkészítette az egyes országokra lebontott statisztikákat is. Ha kifejezetten a romániai helyzetre keres rá az ember, kiderül, hogy a svájciak szerint a legrosszabb minőségű levegőt a jászvásáriak lélegzik be, de szerencsére országunkban ez a jelző nem ugyanazt jelenti, mint az ázsiai országban. A jászvásári levegő minősége ugyanis a „mérsékelt” besorolást kapta, mely még az arra érzékeny személyek számára sem jelent veszélyt. A második helyre Kolozsvárt sorolták, a dobogó harmadik helyére pedig érdekes módon Brassó került. Ezen városok mindegyikében konstansan „mérsékelt” levegőminőséget mérnek.


Az AirVisual által összeállított romániai listán összesen 22 településnév szerepel. Mint írják, csak azokat a városokat tudják feltüntetni, ahol a levegőminőséget figyelő rendszer folyamatosan működik, illetve amelyekről megfelelő mennyiségű adat érkezik be az év során. Szerencsénkre Szatmárnémetiben működik a rendszer, melynek 2018-as eredményeit figyelembe véve városunk az összesítésben a 17-ik helyen szerepel. A svájciak által összegyűjtött adatok szerint városunkban tavaly két hónapban az Egészésgügyi Világszervezet által is egészségesnek tartott levegőt szívhatunk, három hónapban a levegő minősége az „egészséges” szinten maradt, az év további részére pedig „mérsékelt” besorolást kaptunk.


Szatmárnémetiben egyértelműen a közúti forgalom az, ami leginkább hozzájárul a levegő szennyezettségéhez, bár a város helyzete semmilyen szempontból sem hasonlítható a nagyvárosokéhoz. Kritikus pontnak számított nagyon sokáig a Burgya-sarok, a nem régiben kialakított körforgalom azonban sokat javított a helyzeten: azzal, hogy csökkent a járművek torlódása a hídon és folytonosabbá vált a közlekedés, a levegő károsanyag tartalma is elfogadható szintre változott, de legalább is jóval a maximális érték alatt mozog.


A Szatmár Megyei Környezetvédelmi Ügynökség egyébként folyamatosan méri a levegő szennyezettségét egy mérőállomás segítségével, melyet a Ioan Slavici Főgimnázium udvarán helyeztek el. Városunkban azért van csak egy ilyen hely, ahol begyűjtik az adatokat, mert a hatályban lévő rendelkezések szerint 100.000 lakosonként kell egy speciális mérőberendezés, amely alkalmas arra, hogy ellenőrizze a levegő károsanyag tartalmát. A legközelebbi ilyen mérőállomás Nagykárolyban található.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: