2011-08-28 11:24:13• hírek • Pogár Demeter/MTI

Legkevesebb kilenc embert ölt meg az Irén hurrikán

Legkevesebb kilencen életüket vesztették és több mint 1,4 millióan  maradtak áramellátás nélkül helyi idő szerint szombat késő estig az Egyesült Államok keleti partvidékén pusztító Irén hurrikán miatt.

A 130 kilométeres sebességű széllökésekkel járó, az ötfokozatú Saffir-Simpson skála szerinti egyes intenzitású hurrikán, amelynek központja mintegy 21 kilométeres sebességgel halad észak-északnyugat felé, vasárnap estére elérte a főváros és Maryland és Delaware állam területét, majd tovább örvénylett New York, valamint Új-Anglia nagyvárosai felé. A viharok miatt mintegy 2400 repülőjáratot töröltek, és vasárnap elmarad Martin Luther King washingtoni szobrának ünnepélyes felavatása is.
    
A több mint 800 kilométeres kiterjedésű Irén vasárnap éri el New Yorkot, az Egyesült Államok legnagyobb, 8 milliós városát. A gyengülő hurrikán addigra trópusi viharrá minősülhet vissza, de a floridai Nemzeti Hurrikán Központ szerit a szél ennek ellenére is 2,5 méteresre korbácsolhatja fel a hullámokat és a szakadó esővel súlyosbítva súlyos áradást okozhat.   
   
A keleti part több nagyvárosához hasonlóan New York összes repülőterét is lezárták, felfüggesztették a metró és más tömegközlekedési eszközök üzemeltetését és az alacsonyabban fekvő terültekről evakuálták a lakosságot. Az utóbbi intézkedés példátlan a metropolisz történetében. A "Nagy Alma" szombat este kísértetvárosra emlékeztetett: az Utcák üresek voltak és a felhőkarcolók ablakai csak elvétve voltak világosak. New York kikötőjét részlegesen, Philadelphiáét pedig teljes egészében.

Az Irén hurrikán műholdfelvétele a Bahama-szigetek fölött 
    
A keleti parton, amelynek 65 millió lakosát érinti kisebb-nagyobb mértékben a hurrikán, több mint kétmillió embert költöztettek ki. A partvidéket több millió vakációzónak is el kellett hagynia, s tömegesen távoztak az önként menekülők is.  Összesen 9 szövetségi államban hirdették ki a szükségállapotot. A vihar körzetében menedék-központokat alakítottak ki, de Észak-Karolinában egy ilyenből is ki kellett menteni 75 embert, mert a szél leszakította az épület tetejét. A hatalmas viharzóna útjában található olajfinomítókat leállították, vagy csökkentett üzemmódra állították át.  
    
A természeti csapások idén eddig 35 milliárd dollárnyi kárt okoztak az Egyesült Államokban.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
# koronavírus # vírusstatisztika # baleset # helyhatósági2020 # körgyűrű
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: