2012-03-18 18:53:15• hírek • MTI

Legkevesebb egy milliárd adófontot nem fizettek be

Tömegesen menekítik át ingatlanjaikat adóparadicsomokban bejegyezett offshore cégekbe a leggazdagabb britek - köztük a brit rock legnagyobb sztárjai -, akik így milliárdos adófizetési kötelezettségek alól bújnak ki - írta a The Sunday Times.

A vezető vasárnapi brit napilap a brit föld- és ingatlan-nyilvántartó hivatal - Land Registry - adatai alapján elvégzett saját vizsgálata során kimutatta, hogy az elmúlt tizenkét évben csaknem százezer nagy értékű ingatlant jegyeztek be tulajdonosaik offshore cégek nevére. Ezeknek az ingatlanoknak a becsült összértéke meghaladja a 200 milliárd fontot (hetvenezer milliárd forint), és így a brit államkassza évente több mint egymilliárd font adó- és illetékbevételtől esik el.

A lap feltárta, hogy például Sir Mick Jagger, a Rolling Stones frontembere az előkelő - és igen drága - londoni Chelsea kerületben lévő házát a Brit Virgin-szigetek egyik vállalatának nevére jegyeztette be, és attól bérli vissza az ingatlant. Szóvivője szerint mindazonáltal ennek nem adózási, hanem "biztonsági" okai vannak.

Ugyancsak a Brit Virgin-szigetekre jegyeztette be londoni és kenti ingatlanait Bob Geldof ír zenész és politikai aktivista, aki a harmadik világbeli éhezők megsegítésére indított kampányairól is közismert.

A Beatles egykori dobosa, Ringo Starr dél-angliai birtokát Jersey szigetének egyik cégére íratta át 2009-ben, és George Harrison néhai Beatles-gitáros Oxfordshire megyei otthona is egy jerseyi cég nevére van bejegyezve.

Mohammed bin Rasíd al-Maktúm sejknek, az Egyesült Arab Emírségek miniszterelnökének és Dubaj emírjének kiterjedt skóciai birtokai a brit függő területnek számító Guernsey sziget egyik offshore cégének nevén vannak nyilvántartva - áll a The Sunday Times riportjában.

A lap feltárta, hogy világszerte összesen 122 olyan offshore terület van, amelyet a nagy értékű brit ingatlanok tulajdonosai adómenedékként használnak.

A két legnépszerűbb helyszín a Brit Virgin-szigetek és a Korona fennhatósága alá tartozó, de Nagy-Britannia részét nem képező Man-sziget. Előfordulnak a nyilvántartásban ugyanakkor váratlanabb bejegyzési országok is, köztük Zimbabwe, Irán, Uganda, sőt Líbia is.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: