2014-01-21 16:10:14• hírek • Kocsis Zoltán

Babes-Bolyai: kulcsra kész épület vagy per!

A Babeș-Bolyai Tudományegyetemnek esze ágában sincs átköltözni egy olyan épületbe, amely a jelenleginél rosszabb körülményeket biztosít. Költözésről csak akkor lehet szó, ha az önkormányzat felújítja a felajánlott épületet, hangzott el a keddi sajtótájékoztatón.

Az ember hitte is, meg nem is, amikor 2013 őszén a szatmári sajtó megszellőztette: Dorel Coica polgármester ki akarja lakoltatni a Babes-Bolyai Tudományegyetem szatmári kirendeltségét, hogy a helyére költöztesse a polgármesteri hivatal apparátusát. Mostanra viszont olyannyira biztossá vált, hogy az egyetem vezetőségének január 28-ig kell végső választ adnia a polgármester ajánlatára. A jelek szerint azonban erre nincs is igazából szüksége Coicának: ő mindenképpen igényt tart az egykori kaszárnya épületszárnyára.

Az önkormányzat és a kirendeltség vezetői kedden fogadták a BBTE csúcsvezetőinek képviselőit, Soós Annát, a magyar nyelvű oktatásért felelős rektorhelyettest, Ioan Bolovonat, az egyetem tulajdonáért felelős rektorhelyettest, valamint Nagy Lászlót, a kihelyezett tagozatokért felelős rektorhelyettest. A küldöttség megtekintette a cserébe felajánlott 5-ös számú általános iskola épületét, majd sajtótájékoztató keretein belül ismertette a BBTE álláspontját.

Ez pedig dióhéjban összefoglalva igen egyszerű: csakis abban az esetben hajlandóak elköltözni, amennyiben az önkormányzat legkésőbb szeptember közepére kulcsra kész állapotban, teljesen felújítva bocsátja rendelkezésükre a Wesselényi (Wolfenbüttel) utcán található épületet. „A BBTE egyetlen lejjel sem hajlandó beszállni egy újabb épület rendbetételébe. A mostani székhelyünk renoválására 1,3 millió lejt költöttünk és ez távolról sem amortizálódott le azóta", jelentette ki Nagy. Egy másik feltétel, hogy az egyetemnek ne kelljen bérleti díjat fizetnie. Nagy elmondása szerint az országban található 12 kirendeltség egyikén sem fizetnek bérleti díjat.

A szatmárnémeti kihelyezett tagozat 1999-ben kezdte meg működését, még a Kölcsey Ferenc Főgimnázium akkori épületében. Mostani székhelyén 2006 ősze óta folyik az oktatás. Jelenleg 287 hallgatója van. Az akkori megállapodás értelmében az egyetem vállalta az épület belső, a polgármesteri hivatal pedig a külső felújítását, beleértve a tetőszerkezetet is. Az önkormányzat öt milliárd akkori lejt költött a beruházásra. „A 2000-ben elfogadott városi tanácsi határozat kimondja, hogy a beruházás amortizálódásáig ingyen és bérmentve használhatjuk az épületet. Számításaink szerint ez közel 40 év, figyelembe véve, hogy mostanáig 0,3 millió lej amortizálódott le", mondta Végh Béla Balázs tagozatvezető.

„Folytatnunk kell a párbeszédet az önkormányzattal. Reméljük, megtaláljuk a mindkét fél számára megfelelő megoldást. A BBTE hitele és presztízse a tét. A Romániai Felsőoktatási Minőségbiztosítási Hatóság tanév előtt ellenőrzi a kihelyezett tagozatokat. Azt pedig nem kockáztathatjuk meg, hogy ne kapjuk meg az akkreditációt", jelentette ki Bolovan, aki szerint legalább egy millió lejre lenne szükség a felajánlott épület felújítására.

Nagy László elmondása szerint Coica támogatást ígért az 1903-ban épült 5-ös iskola épületének rehabilitációjához. Szerinte az egyetemnek mindössze két hétre lenne szüksége az esetleges költözéshez, így szeptember közepéig várják majd a városi tanács döntését, illetve az ezzel párhuzamosan zajló felújítási munkálatok elvégzését.

„Eszünk ágában sincs elmenni Szatmárnémetiből. Mi több, két új mesteri képzést szeretnénk indítani és terveink között szerepel az egész életen át tartó tanulás (lifelong learning) program keretein belüli 15 modul beindítása. Noha a felajánlott épület alapterülete közel 400 négyzetméterrel kisebb a mostaninál, valahogy megoldanánk, hogy a bővített kínálatnak is megfelelő módon eleget tudjunk tenni", jelentette ki Soós Anna.

A kérdésre, hogy mi történik akkor, ha a városi tanács költözésre kényszeríti az egyetemet, a másik épület pedig nem felel meg elvárásaiknak, a BBTE képviselői határozottan válaszoltak: „nem szeretnénk idáig jutni, de ha mégis, akkor majd várjuk a bírósági végzést!", jelentette ki Bolovan.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: