2005-10-16 10:17:59• hírek • Szatmar.ro

Légitaxik Londonban

Egy futurisztikus terv szerint a lakosok apró gépekben felrepülhetnek a város fölé.

Egy futurisztikus terv szerint hamarosan elérhető lesz, hogy a nagyvárosi lakóknak ne a város tömött utcáin kelljen lavírozniuk, hanem egy apró gépben felrepüljenek a város fölé.

Az úgynevezett "Jetpod" egy légitaxi, mely igen csendes és környezetbarát. A londoni Designers Avcen azt reméli, hogy a taxi 5-6 éven belül mindennapos járművé válhat.
A fejlesztők szerint a taxinak képes helyből fel- és leszállni, emellett alacsony zajszinttel rendelkezik, és legalább óránkénti 500 kilométeres sebességgel repül annak érdekében, hogy nagyon gyorsan elérjen egyik helyről a másikra.
A légi zsargonban a jetpod egy "VQSTOL" - azaz egy nagyon csendes, gyorsan fel- és leszállni képes légi jármű. A taxi 125 méterre képes helyből felszállni, mivel a motorok egyik fele lefelé néz. Ennek eredményeképpen olyan meghajtóerő jön létre, mely elég a taxi súlyának felemeléséhez.

A fejlesztők becslése szerint a tesztrepülésre egy éven belül lehetőség lesz, a taxi forgalomba állítását 2010-re tervezik. A gép egyszerre 7 utast szállít majd, ára 18 dollár per fő. Nagy előnye, hogy ezzel csökkenti az autók által kibocsátott gázmennyiséget. A fejlesztők egyszerre 50 gépet szeretnének elkészíteni, melyeket Londonban rögtön be is vetnének. Szerintük körülbelül ennyi jármű elég is egy London nagyságú város kiszolgálására. Ezzel legalább 37 ezer autótól szabadítanák meg a környezetet.
A helyből fel- és leszállás képességével a jetpod számára alkalmas infrastruktúra gyakorlatilag bárhol kiépíthető. Akár folyóparton, vasútállomásokon vagy utakon. Emellett a túlhajszolt emberek számára egy csendes út lenyűgöző kilátással igazán vonzó lehet. (Figyuzz)

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: