2011-08-30 13:02:17• hírek • Kocsis Zoltán

Légitámadás érte a Szamos-piacot

Kedd délelőtt légvédelmi szirénák bömböltek fel Szatmárnémetiben, a Szamos-piac környékén. A piac és a környező utcák pillanatok alatt elnéptelenedtek, a környék teljesen kihalttá vált - ám szerencsére mindez csak egy gyakorlat részét képezte.

Románia törvényeinek megfelelően minden egyes városnak három-négy évente kötelező egy katasztrófa-védelmi szimulációt tartania. Erre Szatmárnémetiben kedd délelőtt került sor. Pataki Csaba alprefektus meg is jegyezte, hogy reméli, éles szituációban soha nem szólalnak majd meg a szirénák.

Amíg azonban mindehhez az információhoz eljutottunk, az sem volt mindennapi: a Szatmár Megyei Kórház udvarán az intézmény egyik munkatársa felajánlotta, a sajtó képviselőit elvezeti a Sürgősségi Helyzetek Bizottságának gyűléstermébe. Az út a kórház épületének főbejáratán vezetett át, majd az alagsor felé vettük az irányt. Ott átmentünk néhány spártai módon berendezett termen, miközben a hőmérséklet és a levegő oxigéntartalma sajnos fordított arányban változott. Amikor beértünk a legutolsó szobába, ott Ilyés Gyula polgármester elárulta: az bizony sürgősségi esetben a főparancsnokság helye, amely generátorral, ventilációs rendszerrel és vészkijárattal is el van látva.

A főparancsnokság búvóhelye katasztrófa esetén

Ilyés, aki tisztségénél fogva a Sürgősségi Helyzetek Bizottságának az elnöke is, elmondta, hogy Szatmárnémeti nem áll a legjobban az óvóhelyek tekintetében: a mintegy 500 kiépített menedékhely a lakosság 36,7%-nak nyújt biztonságot. Ezzel szemben a légvédelmi szirénák a legmodernebbek közé tartoznak Romániában.

A veszélyforrások tekintetében az árvíz és a kémiai szennyeződés fenyegetheti leginkább Szatmárnémetit, tudtuk meg, míg a második kategóriába többek között a földrengés, a súlyos vasúti baleset vagy járványveszély tartozik.

Iulian Burz, a Sürgősségi Helyzetek Felügyelőségének parancsnoka leszögezte továbbá, hogy egy esetleges katasztrófa esetén a információ áramlása és az élelmiszerellátás lenne a legfontosabb feladat. Gondot okozhat ugyanakkor, hogy szükség lenne egy mobil hídra is, mivel egy esetleges légi támadás során a mostani két híd lenne az első számú célpont.

Tíz percig elnéptelenedett a piac

Légitámadás ugyan nem volt, de pontban 11 órakor a város zajába hasított a légvédelmi sziréna hangja. A tizenöt, egyenként négy másodpercig tartó, és további négy másodperc után ismétlődő hang azt jelentette, hogy a lakosságnak a legközelebbi menedékhelyre kell menekülnie. A kiérkező csendőrök villámgyorsan ki is ürítették a teljes Szamos-piacot, árust, nézelődőt, vásárlót és feketézőt egyaránt a piac közepén lévő nagy betonhangárba terelték, a Prahovei utcán pedig leállították a forgalmat. Bár a kofák aggodalmuknak adtak hangot portékáik biztonságát illetően, a csendőrök nyugtatgatták őket: a piacon kollégáikon kívül csak a sajtósok tartózkodnak. Az embereket nem érte teljesen váratlanul ez az akció, mert, amint azt a rend egyik őrétől megtudtuk, az előző napokban folyamatosan tájékoztatták őket.

Tíz percnyi „bujdosás" után aztán ismét megszólalt a sziréna, az Európai Unió szabványainak megfelelően a két percig tartó folyamatos „visítása" azt jelentette, vége a légi veszélynek.

A Prahovei utcáról eltűnt az életLátogatasd meg és like-old a Szatmár.ro Facebook oldalát!

Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: