2009-02-25 14:19:33• hírek • MTI/AP/Reuters/AFP

Légi baleset: eddig 9 halott

Leszállás közben 135 emberrel földhöz csapódott egy török utasszállító repülőgép az amszterdami Schiphol légi kikötő közelében, a legfrissebb hírek szerint kilencen nem élték túl a balesetet, a sebesültek száma eléri az ötvenet.

A.túlélők arról számoltak be, hogy az Isztambulból, körülbelül fél tizenegykor érkező Boeing 737-800 típusú gép egy mezőn ért földet, úgy 500 méterre a leszállópályától és mintegy 100 méterre a rendkívül zsúfolt - Amszterdam és Haarlem közötti - A9-es autópályától. Becsapódás után a gép törzse három részre tört.

A holland tévé felvételeket mutatott be a Turkish Airlines légitársaság szerencsétlenül járt gépéről, látható rajtuk, hogy leszakadt a géptest farokrésze, illetve széles repedés látható közvetlenül a pilótafülke mögött, és a gép orr-része is elvált a gép törzséről. A gép nem lobbant lángra a becsapódás után, bár egyik hajtóműve rövid időre kigyulladt.

Helyszíni tudósítások szerint azt gyanítják, hogy a tragédiát motorhiba okozta.

Az MTI helyszínen tartózkodó tudósítója arról számolt be, hogy az autópályát részlegesen lezárták, és hatalmas forgalmi dugó keletkezett. Még órákkal a tragédia után is jelentős volt a mentőforgalom, a mentést - a ködös idő ellenére - helikopterek is segítették.

A baleset után a légi forgalmat is lezárták a Schiphol repülőtéren, de az időközben korlátozottan újraindult.
A gépen utazók repülőtéren várakozó hozzátartozóit kora délután a szerencsétlenül járt repülőhöz irányították.
A súlyos sérültek száma hivatalos közlés szerint eléri a 25-öt, köztük vannak a gép személyzetének tagjai is. Ellátásukra ideiglenesen sátrat emeltek a gép közelében.

A szerencsétlenség helyszínét az autópályától ideiglenesen emelt fallal választották el.
Az ANP holland hírügynökség idézte a holland Terrorizmusellenes Nemzeti Koordinátort, aki úgy nyilatkozott, hogy "semmi jel nem utal arra, hogy a szerencsétlenség összefüggésbe hozható merénylettel".

Michel Bezuijen, a reptérnek is helyet adó Haarlemmermeer polgármestere egy sajtónyilatkozatban részvétét nyilvánította a halálos áldozatok hozzátartozóinak.

 

A repülőtér, ahol a szerencsés kimenetelű baleset történt

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: