2014-09-29 13:47:30• hírek • MTI

Léggömbös űrutazást kínál turistáknak egy kínai vállalat

Léggömbbel felbocsátott űrkapszulában kínál utazást a sztratoszféra felsőbb rétegeiben az érdeklődőknek egy kínai start-up vállalat - számol be a Pejcsing Vanpao napilap.

A Spacevision nevű fővárosi cég "űrközeli" élményt kínál útjaival, 40 kilométer magasan a Föld felszíne felett. Ebből a magasságból a különleges útra befizetők a vállalat leírása szerint nemcsak a Föld leginkább filmekből ismert gyönyörű görbületét és felhőkkel takart felszínét láthatják szabad szemmel, de a gravitáció kisebb fokú csökkenését is átélhetik.

A világűr közelébe a turisták egy űrkapszulában érkeznek, amelyet egy külön erre a magasságra kifejlesztett, héliumot használó légballon emel fel. Az utasok vészhelyzet esetén is biztonságos földre érését speciális, oxigénpalackkal felszerelt ejtőernyős berendezések garantálják - áll a leírásban.

A projekt egyelőre tervezés alatt áll, azt nem tudni előre, pontosan mikor fog indulni, az árakról a cég azt ígéri, azok "racionálisak", vélhetően a már létező hasonló programokénál alacsonyabbak lesznek.

Kínán kívül az Egyesült Államokban kísérleteznek légballonos "űrutazásokkal", az arizonai World View Enterprises cég a tervek szerint 2016-tól 30 kilométer magasba repíti turistáit, s mindezért utanként 75 ezer dollárt kér majd.

Kínában az iparág fejlődését a polgári légtérhasználatot illető igen szigorú szabályozás és az engedélykérés hosszadalmas adminisztrációja nehezíti, a nagyszabású űrprogramot meghirdető kínai kormány ugyanakkor többször kifejezte érdeklődését a Spacevisionéhoz hasonló kísérletek iránt.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
# ballagók2020 # koronavírus # baleset # helyhatósági2020 # körgyűrű
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: