2015-12-18 11:59:20• hírek • Kocsis Zoltán

Legfeljebb 150 menekültet telepítenek Tasnádra

Négy nappal Petre Toba belügyminiszter bejelentését követően végre hivatalos tájékoztatás is napvilágot látott a Tasnádra tervezett menekülttábor ügyével kapcsolatban: a Bevándorlási Hivatal a Szatmár Megyei Prefektúra megkeresésére válaszolva adott ki felvilágosítást.

Ezek szerint Romániában jelenleg hat menekülttábor működik: Temesváron, Radócon (Radauti), Galacon, Giurgiuban, Bukarestben valamint a Szatmárnémetitől alig 68 kilométerre található máramarosi Nagysomkúton. Ezek teljes befogadóképessége 1500 fő. Az Európai Unió által megszabott kvóta szerint Romániának 1705 menekültet kellene átvállalnia Görögországtól és Olaszországtól.

Mivel ez a szám meghaladja a hat tábor befogadóképességét, a Bevándorlási Hivatal további lehetőségeket keresett „amelyek állami tulajdonban vannak és/vagy rehabilitálásuk lehetőleg minél kevesebb ráfordítást igényel". Így került képbe Tasnád és a korábbi laktanya, továbbá az Arges megyei Campulung Muscel és a Zsil-folyó menti Bumbesti-Jiu.

Campulung-Muscelre 250, Bumbesti-Jiura és Tasnádra külön-külön 150 menekültet telepítenének, amennyiben „erre egyáltalán szükség lesz", írja a hivatal. A hat tábor telítettsége ugyanis alig 15%-os - Olaszországból például eddig egyetlen menekült sem érkezett Romániába. Mert nem akartak ide jönni...

„Jogi státusuk megoldását követően a menekültek többsége elhagyja a tábort és inkább gazdaságilag fejlett városokba költöznek, ahol aktív szerepet vállalnak a román társadalom életében, mind kulturális, mind szociális és gazdasági értelemben", igyekszik megnyugtatni a nemtetszésüket kinyilvánító tasnádiakat a Bevándorlási Hivatal.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: