2016-01-31 12:19:32• hírek • Hirado.hu

Legalább másfél milliárd dollár kell Iraknak

A bagdadi kormány jelentése szerint a zuhanó olajárak és a dzsihadisták elleni harcra költött katonai kiadások miatt a 2016-os költségvetésből a belső menekültek szükségleteinek kevesebb mint 43 százalékát tudja finanszírozni, ezért szükség van a nemzetközi közösségre a pénzügyi hiány pótlására. Korábban az iraki kurdok is a nemzetközi közösséghez fordultak, mivel a zuhanó olajárak miatt nekik is nehezebb finanszírozni az Iszlám Állam elleni harcot és a náluk lévő menekültek ellátását.

Az iraki kormány tavaly 850 millió dollárt különített el a menekült családok oltalmazására, illetve az otthonaikba való visszatérésre a visszafoglalt területeken, de végül csak az összeg kevesebb mint  60 százalékát fordította ezekre a célokra.
Az Iszlám Állam 2014-ben Irak területének mintegy egyharmadát ellenőrizte, a tavalyi évben azonban az általa uralt területek jelentős részét elveszítette az iraki fegyveres erők, az iráni támogatású síita milíciák és az Egyesült Államok légi támogatását élvező kurd pesmerga harcosok előrenyomulása miatt.

Kurd gondok

Falah Musztafa Bakir, a félautonóm iraki Kurdisztán külügyminisztere január közepén Washingtonban arról számolt be az AP amerikai hírügynökségnek, hogy az Iszlám Állammal való háború költségeinek a fenntartását és a kurd területeken élő 1,8 millió menekült ellátását az olaj világpiaci árának esése mellett nem tudja a terület kormánya egyedül vállalni.

Elmondása szerint az amerikai védelmi minisztériumhoz azzal a kéréssel fordult, hogy segítsen a kurd harcosok költségeinek támogatásában, ami évi mintegy 2 milliárd dollárba kerül a félautonóm terület kormányának. A kurd tisztviselők abban is reménykedtek, hogy az amerikai külügyminisztérium vagy a humanitárius és menekültsegélyeket nyújtó Egyesült Államok Nemzetközi Fejlesztési Hivatala (USAID) a menekültek ellátásában segít Kurdisztánnak. Ennek összegét a Világbank 1,4 milliárd dollárra becsüli.

Az Irakban menekültté vált emberek nagy része szunnita iszlám vallású, Bagdad környékén és Kurdisztánban élnek sátrakban vagy elhagyott épületekben.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: