2022-05-17 12:29:45• hírek • Közlemény

Halmihegyi magyar bor nyerte a rangos romániai borversenyt

A legjobb romániai bornak választották a szatmári Halmihegyi pincészet borát. A Triterra borászat 2021-es Cabernet Sauvignon Roséja lett kategóriája legjobb borászati terméke a Történetek romániai borokkal elnevezésű rangos borversenyen. Bortermékeik egyediségét nagyban meghatározza a Halmihegyi dülők vulkanikus talajszerkezete, erre a kiváló minőségre figyeltek fel a szakma képviselői is, vallják a díjazottak.

A BASF vállalat 2022-ben immár hetedik alkalommal szervezte meg a Romániai Hivatásos Borkostolók Egyesületével (ADAR) közösen a Történetek román borokkal (Povești cu vinuri românești) elnevezésű országos szintű borversenyt. A szakmailag elismert rangos esemény kifejezetten a kis- és közepes méretű borászatok termékeire, azaz a 100 hektár alatti szőlőültetvényekkel rendelkező bortermelők által készített legfinomabb romániai borokra igyekszik ráirányítani a közönség figyelmét.


A verseny szelekciós folyamata két szakaszban zajlott. Először egy regionális fordulón kellett tovább jutniuk a résztvevőknek, majd ezt követte az országos megméretés. A Triterra borászat már az Aradon megszervezett regionális szakaszban magára vonta az érdeklődést, olyannyira, hogy rozé borával második helyen jutott tovább, maga mögé utasítva az Erdély-Bánság régióból érkező összes borászati terméket. 


A borversenyre 354 különféle borászati termékkel neveztek, közülük 36 bor jutott tovább az országos találkozóra, amelyet 2022. május 12-én Brassóban szerveztek meg. A Triterra pincészet Cabernet Sauvignon Roséja itt is mindvégig a figyelem középpontjában maradt, és végül megkapta a rozé kategória első helyezését. A díjazottak pénzbeli jutalomban részesültek, 5000 eurót fordíthatnak vállalkozásuk fejlesztésére, szőlészeti gép vagy eszköz beszerzésére.



„Szőlészetünk a régió egyik meghatározó borvidékének méltán híres pontján fekszik. Halmihegy borászati adottságai többszáz éves múltra tekintenek vissza, ahol a mikroklíma, a talajszerkezet és a terroir a minőségi borkészítés legfontosabb alapjait képezik. Örömmel tölt el bennünket, hogy országos szinten is elismerik mindazt, amit képviselünk. Borászatunk továbbra is ezeket a sajátos adottságokat szeretné kamatoztatni azáltal, hogy borainkat egyedi személyiséggel látjuk el” – nyilatkozta a díjátadás kapcsán Tarr László, a Tarr Winery vállalkozás alapítója és a Triterra borászat elindítója.


Vasile Vilcu, a Triterra pincészet borásza úgy véli, nagyon nagy elismerés ez nem csupán a Triterra borászat számára, hanem a szatmári régióból és a halmi térségből származó borok, borászatok számára is, hiszen országosan is nagyobb figyelmet érdemel ez a térség, amely immár ezen az eredményen keresztül is bizonyíthatja, hogy minőségi borok termőhelye.


„A halmi térségre jellemző vulkanikus eredetű és összetételű talaj rendkívül egyedivé teszi az innen származó borokat és kiváló alapot biztosít a minőségi bortermeléshez. A Triterra pincészet bár még az út elején van, ki tudta használni az ebben rejlő lehetőségeket és olyan termékeket hozott létre, amelyeket az ország elismert szakemberei is kiválónak tartanak” – magyarázza a borász, aki szerint ez mindenképpen nagy bátorítás a Triterra pincészet számára munkájuk folytatásához, ugyanakkor nagy lehetőség a szatmári borvidék tekintetében is, amely ezáltal is magára irányíthatja a borkedvelők figyelmét.


A Triterra borászatról


A Triterra borászat, a Tarr Winery vállalkozás brandjeként 2019-ben alakult, alapjai azonban sokkal hosszabb múltra tekintenek vissza, hiszen a bortermelés hagyományát valójában generációról generációra örökítették tovább. A Triterra név már önmagában is beszédes, magában hordozza a borok eredetét és történetét. Az 1217-es korabeli feljegyzésekben ugyanis a Halmihegy „Terra Holmy” néven jelenik meg, így a borászat elnevezése ehhez a latin eredetű szóhoz, vagyis a földhöz, a talajhoz kapcsolható.


A szőlészet a vulkanikus kőzetek lerakódásából létrejött Halmihegy domboldalán fekszik, az ottani vulkanikus talajszerkezet kiemelt jelentőséggel bír és alapjaiban határozza meg a térségben zajló szőlőtermesztés minőségét. A borászat szőlőültetvényei Erdély legészaknyugatibb pontján, a Halmihegy déli dülőin, 8 hektáron terülnek el, amelyet pár száz méter választ el a román-magyar-ukrán hármashatártól. A Triterra borászat jelenleg nyolc szőlőfajtát gondoz: Cabernet Sauvignon, Feketeleányka, Királyleányka, Olaszrizling, Muskotály, Traminer, Furmint és Sauvignon Blanc fajtákból.


A tulajdonosok meggyőződéssel vallják, hogy a terroir, azaz a Halmihegy vulkanikus talajösszetétele, az itt fellelhető kulturális sokszínűség, a régió borkészítési és szőlőtermesztési hagyományai mind hozzájárulnak termékeik egyediségéhez és sajátos ízvilágukhoz. 


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: