2010-02-09 10:12:57• hírek • Garzó Ferenc/MTI

Lefektették az együttműködés alapjait

Titus Corlatean
Titus Corlatean

A Románia és Moldova parlamentje közötti együttműködési keretmegállapodás alapjait fektette le hétfőn Bukarestben Titus Corlatean, a román szenátus külügyi bizottságának elnöke moldovai kollégájával, Igor Cormannal.

A román parlament több vezetője is a Romániával szomszédos ország törvényhozói testületének egyik küldöttségét fogadta. A felek megállapodtak az együttműködési megállapodásról, ami a két törvényhozói testület több közös akcióját írja elő, valamint ismét életre hívja Bukarest-Chisinau parlamenti vegyes bizottságot.

Corlatean elmondta, hogy a bukaresti parlament szakértői segítséget nyújt az európai uniós törvények lefordítása és alkalmazása érdekében az EU-tagságra pályázó Moldovának. A román szenátus külügyi bizottságának elnöke rámutatott, hogy Moldova jövője az EU-ban van, és Románia továbbra is Chisinau legfőbb támogatója lesz az európai közösséghez való csatlakozási törekvéseiben.

Moldovai parlamenti küldöttség először látogatott Bukarestbe 2000 óta. A két ország viszonya alaposan megromlott az elmúlt években, amikor a Vladimir Voronin exelnök vezette Moszkva-barát kommunista párt volt hatalmon.

Románia és Moldova között területi viszály szította a feszültséget, hiszen az ország jelentős részét kitevő Besszarábia a két világháború között Romániához tartozott. A román-moldovai diplomáciai kapcsolatok tavaly áprilisban jutottak mélypontra, amikor a moldovai parlamenti választások után Voronin azzal vádolta meg Bukarestet, hogy Románia áll a kommunistákat választási csalással vádoló, utcára vonult tiltakozó moldovai tömegek mögött.

A megismételt választáson az európai uniós csatlakozásért síkraszálló ellenzéki pártok kerekedtek felül, amelyek Szövetség az Európai Integrációért néven léptek kormánykoalícióra. Ezt követően a két ország ismét közeledett egymáshoz, így például a moldovai hatóságok nemrég lebontották a két országot elválasztó szögesdrótot, Traian Basescu pedig nemrég Moldovába látogatott.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: