2010-03-09 14:50:14• hírek • Kótai Levente

Leépítés a szatmári vasútnál

Városunkat is elérte a CFR elbocsájtási hulláma, de az országos adatokhoz képest Szatmáron mérsékelt volt a leépítés. Tömeges tiltakozó demonstrációkról még nem érkeztek hírek, de pereskedést kiválthat az intézkedés.

Az egész országot megrázta az a tömeges elbocsájtás, amit a Román Államvasút hajtott végre: mintegy 10 458 alkalmazottjától vált meg az országos szolgáltató. Ugyan az államkassza megspórolja a fizetésüket, de hogy a munkaerőpiac és a szociális háló mit tud velük kezdeni, az még kérdéses.

A szatmári vasutat 70 fő leépítésére kötelezte a kormány által is jóváhagyott országos rendelet. Szatmár megyei szinten csak a teherszállítási részleget érintették az elbocsájtások. Az országos átlaghoz képest nem mondható magasnak az előírt szám.

A 15 éves munkaviszonnyal rendelkező dolgozók 12-13 havi fizetésnek megfelelő végkielégítést kapnak, a 15-24 év közötti munkaviszonnyal rendelkezőket 14 havi bérnek megfelelő összeg illeti meg, a 25 éves munkaviszonyt maguk mögött tudók pedig 15 havi fizetésnek megfelelő végkielégítést kapnak.

A vasutasok nem adják fel tiltakozás nélkül állásaikat. A szatmári részleget is magába foglaló Kolozs Területi Vasúti Igazgatóság szakszervezete bepereli az államvasutat. Az üggyel kapcsolatban Grigore Mare, az érdek-képviseleti tömörülés vezetője elmondta, hogy elégedetlenek az elbocsájtottak kiválasztásával, mert nem a megfelelő szempontok szerint hajtották azt végre.


A teherszállítást érintette leginkább a leépítés
A teherszállítást érintette leginkább a leépítés


 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: