2015-08-04 17:28:35• hírek • Hirado.hu

Leégtél a strandon? Csak semmi pánik, van pár hűsítő tippünk!

Sokan nem tudják mi ilyenkor a teendő. Nekiesnek mindennel, amit a hűtőben találnak, pedig jobban tennék, ha nem fecsérelnék az időt, hanem célzottan kezdenék el bőrük ápolását.

Még a legpuhább ruha is dörzsöli a vállad? Viszket, ég, gyakorlatilag lángol? Ez az érzés sokaknak ismerős lehet, hiszen mindenki ezt tapasztalja, miután kicsit odapörkölődött a napon. Persze most kezdhetnénk a megelőző lépések felsorolásával, az 50 faktoros gyermeknaptej vastagon felkenésével, de vannak esetek, amikor ez sem használ. Így ilyenkor már csak a tűzoltás marad hátra!

Hosszú napok óta kitart a kánikula, ami nagyon úgy néz ki, lecövekelt az ország felett, így tovább fog nőni azoknak a száma, akik felteszik majd magukban a kérdést? Leégtem, most mit tegyek?

A legfontosabb a hidratálás!

Az első és az egyik legfontosabb dolog, a hidratálás. Ilyen nagy melegben nagyon fontos a folyadékpótlás, leégés után pedig pláne fontos, hogy bőrünk vízháztartása is rendben legyen. Így igyunk meg annyi vizet, amennyi csak belénk fér. A cukros üdítőket most hanyagoljuk, a kóla most nem a legjobb barát, még akkor sem, ha jéghideg.

A leégett, forró bőrfelületnek a hideg zuhany az egyik csodaszere, hiszen a hűvös víz csillapítja az égő, viszkető érzést. Szóval ha módunkban áll, akkor naponta többször iktassunk be egy 1-2 perces zuhanyt, hogy lehűtsük a bőrünket. Egy hideg vízbe áztatott puha törölközővel való borogatás is pont olyan áldásos lehet, mintha hideg fürdőt vennénk, azonban a jegelést kerüljük el messziről. Bár jól eshet egy zacskónyi jégkocka a vöröslő vállon, azonban ha óvatlanok vagyunk, a napégés mellé még fagyási sérüléseket is beszerezhetünk.

Mentőövünk az Aloe vera

Ha az egyik virágcserepünkben pont ezt a növényt nevelgetjük, hihetetlen szerencsénk van, ugyanis az aloe húsos levelének belső zselés részét bátran rákenhetjük az érzékeny bőrfelületre. Ha nincs otthon, nem kell azonnal kertészetbe rohanni, manapság már rengeteg Aloe kivonatot tartalmazó krémet, hűsítő sprayt és permetet lehet kapni. A nemes növény kivonata segíti megelőzni a károsodott bőr gyulladását és még a lehámlástól is megóvhat.

Ha már a hámlás is szóba került, rossz hírünk van! A legtöbb esetben sajnos ez a kellemetlenség elkerülhetetlen. Persze nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy sok vízzel, aloés kenegetéssel, és a vakarás elkerülésével van esélyünk megúszni a dolgot, viszont a legtöbb esetben ez sem segít. Ha már elkezd a legfelső réteg leválni, a legjobb, amit tehetünk a folyamatos radírozás. Az ezáltal keletkező rózsaszín foltokat viszont még véletlenül se napoztassuk, úgy sem tudjuk hozzábarnítani bőrünk színéhez! Még a végén olyan foltosak leszünk, mint a Milka tehenek a friss alpesi legelőn.



Házi praktikákat kerüljük messzire!

Ha leégésről van szó, sokaknak eszébe jut, ahogy a nagymama széles mosollyal veszi elő a hűtőből a tejfölt vagy a kefirt, hogy nyakig bekenje kisunokáját a délutáni pancsolás után. Azonban, ha komolyabb égésről van szó, jobb hanyagolni a tejtermékeket, hiszen egyik összetevőjük sem segíti elő a gyógyulást, csupán alacsony hőmérsékletük enyhítik ideig óráig a tüneteket. Aztán a gyerekre száradt szagló tejfölt így is úgy is le kell majd mosni a zuhany alatt, akkor már miért ne egyből egy hűvös fürdéssel kezdjük az ápolást.

Sok jótanácsot találni még ezen kívül is az interneten, de a majonézt, a paradicsomot, a krumplit és az uborkát is tanácsosabb meghagyni inkább az esti vacsorához, felesleges volna hidegtálat összeállítani a hátunkon.

Végszükség esetére, ha egyik fent felsorolt variáció sem segítene enyhíteni fájdalma és az élénk pír sem kezd el átmenni egészséges barnaságba, még mindig beszaladhatunk a gyógyszertárba, hogy beszerezzünk egy dexpanthenolt vagy hígított rózsakivonatot tartalmazó napozás utáni sprayt, amelyeket nem csak napégés esetén tudunk alkalmazni, de kisebb horzsolások, rovarcsípések esetén is kiváló társaink lehetnek a bajban.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: