2014-04-03 09:01:53• hírek • MTI

Leégett a marosvásárhelyi színház díszletraktára

Leégett a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház díszletraktára, ahol zömében olyan előadások díszletelemeit tárolták, amelyek már nem szerepeltek az intézmény műsorán - közölte a színház.

Az MTI bukaresti irodájához szerdán eljuttatott közlemény szerint a tűz kedden délután tört ki a Mező utcai raktárnál, a rendőrség ismeretlen tettes ellen indított vizsgálatot. A tűz a szomszédos telekről terjedt át a raktárára.
Gáspárik Attila, a színház vezérigazgatója elmondta: többnyire olyan előadások díszleteit tárolták ott, amelyek már nem szerepelnek az intézmény műsorán, de helyszűke miatt ott tárolták néhány olyan produkció díszletelemeit is, amelyeket még játszik a színház.

Az előzetes becslések szerint a keletkezett anyagi kár meghaladja a 100 ezer lejt, ugyanis ott tároltak minden olyan díszletelemet, amelyet újrahasznosításra szántak - mondta a vezérigazgató, aki tájékoztatta erről a színház fenntartóját, a román kulturális minisztériumot.

Gáspárik Attila kifejtette, hogy a színháznak nincs elég pénze a díszletek tárolására, ugyanis a Mező utcai ingatlan leégése előtt sem tudták szakszerűen és biztonságosan őrizni őket. A színház azt igényli a román kulturális minisztériumtól, hogy anyagi segítséggel járuljon hozzá a még műsoron lévő előadások díszletelemeinek helyreállításához.

A vezérigazgató reményét fejezte ki, hogy sikerül felhívni a figyelmet a romániai színházak egyik megoldatlan gondjára, vagyis arra, hogy a biztosítótársaságok a díszletet műalkotásnak tekintik, ezért a bebiztosításuk legalább annyiba kerül, mint a díszlet előállítása. Ezt pedig nem tudják kifizetni a színházak a költségvetésükből - magyarázta Gáspárik Attila.

A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház az 1946-ban alakult Marosvásárhelyi Székely Színház utódintézménye, jelenleg a Tompa Miklós Társulattal és a román Liviu Rebreanu Társulattal működik.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: