2009-08-11 11:29:02• hírek • Ferenczi Noémi

Lecsökkentették a tananyagot

Múlt héten Kolozsváron tartott kétnapos tanácskozást a magyar nyelv és irodalom tantervet jóváhagyó bizottság. A bizottság döntése alapján, a következő tanévtől csökken a kilencedikes és tízedikes osztályok magyar nyelv és irodalom tananya.

Szatmár megyéből Gál Gyöngyi, magyar szaktanfelügyelő, Szilágyi Éva, magyar szakos tanárnő valamint Miclaus Judit, elemi oktatásért felelős szaktanfelügyelő vett részt a kolozsvári tanácskozáson.

Gál Gyöngyi szaktanfelügyelő a Szatmár.ro-nak elmondta, a kétnapos tanácskozás legfontosabb témája a kilencedikes és tízedikes osztályok óraszámának és tananyagának csökkentésére vonatkozott, mely az elkövetkezőkben az osztály profiljának megfelelően változik, vagyis attól függ hogy reál vagy humán szakról van szó. Eddig mindkét profilú osztály négy-négy magyar órát tartott hetente, ősztől viszont a humánosoknak négy, míg a reálosoknak három magyar órájuk lesz, természetesen ez maga után vonta a tananyag tematikai és műfajok szerinti átstrukturálását.

„Eddig is nagyon zsúfolt volt a kilencedikesek tanterve, gyakran tízedik osztály elején fejezték be az előző év anyagát. Többek között emiatt is volt szükség a tananyag átstrukturálására. Az új tanterv szerint, mindkét év tananyaga befejezhető"- magyarázta Gál Gyöngyi.

A négyórás osztályok számára differenciált tanterv készült, ami azt jelenti, hogy a csillaggal jelölt anyagrészeket fakultatívan kezelik a pedagógusok.

Az V-VIII. osztályosok tanterve nem változott, azonban kompetencia elvűvé tették, vagyis konkrétan megfogalmazták, hogy a diákoknak milyen tudást kell elsajátítaniuk.

Az I-IV. osztályosoknál sincsenek nagy változások. A tanácskozás során az opcionális tanterveket vitatták meg a bizottság tagjai. Jelenleg összesen 16 opcionális tanterv van érvényben - tett hozzá Gál Gyöngyi szaktanfelügyelő.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: