2014-12-18 19:24:15• hírek • MTI

Lecserélte a székelyföldi prefektusokat a kormány

Marius Popica volt Kovászna megyei prefektus
Marius Popica volt Kovászna megyei prefektus

A kormány legutóbbi ülésén lecserélte a Kovászna, a Hargita és a Maros megyei prefektusokat - közölte csütörtökön a Mediafax hírügynökség.

Marius Popica volt Kovászna megyei prefektust Sebastian Cucu alprefektus váltja a kormánymegbízotti tisztségben. Az utóbbi hetekben éles vita alakult ki Háromszéken, miután Popica bírságot szabott ki a magyar himnusz eléneklése miatt. Az ügyben Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke Victor Ponta miniszterelnökkel egyeztetett hétfőn, még mielőtt a szövetség úgy döntött, hogy megszavazza a negyedik Ponta-kormányt. Akkor Kelemen Hunor úgy nyilatkozott, hogy a kormányfő megígérte, megoldást talál a kovásznai helyzet rendezésére.

Vasile Oprea Maros megyei prefektust a kormányzó szociáldemokraták által támogatott Lucian Goga váltja. Az RMDSZ a héten közölte, hogy feljelentette Opreát az Országos Diszkriminációellenes Tanácsnál, amiért a Bánffy-örökösök egyik erdő visszaszolgáltatási perének áthelyezését kérte egy nem erdélyi bíróságra. A prefektus arra hivatkozott, hogy a magyarok mint a grófok leszármazottjai, veszélyforrást jelentenek az erdélyi és főként a szászrégeni bíróság függetlenségére.

Ugyanakkor Dorin Florea marosvásárhelyi polgármester egy csütörtöki sajtótájékoztatón kijelentette: szerinte Oprea leváltása mögött nem az RMDSZ áll, hanem egy teljesen más ügy, a segesvári polgármester leváltása miatt távolították el.

Hargita megyében az RMDSZ által támogatott Petres Sándor volt prefektus helyére Jean-Adrian Andreit nevezték ki, aki korábban betöltötte már ezt a funkciót. Az RMDSZ szombaton döntött arról, hogy kilép a kormányból, és ellenzékbe vonul.

A leváltott kovásznai prefektus áprilistól volt funkcióban, a Maros megyei augusztus óta.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: