2010-11-08 14:34:41• hírek • Szatmar.ro

Lebuknak az illegális átalakítások

Az ingatlanok engedély nélküli átalakítása törvénybe ütközik. Az épületeken végrehajtott módosításokat jelenteni kell a polgármesteri hivatalnál, ellenkező esetben borsos büntetésekkel kell számolniuk azoknak, akik saját szakállukra építkeznek.

Az elmúlt hónapban többen is ebbe a helyzetbe kerültek Szatmárnémetiben. A Kazinczy (Ştefan cel Mare) utca .26 szám alatt, a D lépcsőház földszintjén kiütötték a belső téglafalakat és átalakították a belső elrendezést gipszkartonból. Emellett új nyílást vágtak a falon ajtónak, újrabetonozták a padlót, álmennyezetet hoztak létre anélkül, hogy erre engedélyt kaptak volna. Az ellenőrzések során kiderült, hogy egy bukaresti székhelyű cég vonható felelősségre, aki az 50/1991-es törvény ellen vétett. 1000 lejes pénzbüntetést róttak ki a jogi személynek, aki vállalta, hogy leállítja a munkálatokat addig, amíg be nem szerzi a szükséges engedélyeket.

November 1-jén a Horea utcai egyik kereskedelmi egységben ellenőriztek az illetékesek, amely során kiderült, hogy itt sincsen minden rendben, ami az engedélyeket illeti. Bár ebben az esetben kisebb tűnik a hiba, mint az előző esetben, ahol falakat ütöttek ki, mégis ugyanúgy 1000 lejt kell kifizetniük amiatt, hogy egy gázzal működő téglakemencét építettek.

Egy illegálisan felépített garázs is szemet szúrt a polgármesteri hivatal dolgozóinak a Dorobantilor utcában. Ezt egy magánház mellé húzták fel, a földszint magasságában. A tulajdonos sem úszta meg, neki is ki kellett fizetnie a kihágásért járó 1000 lejt.
Az Árpád (Vasile Lucaciu) utca 25 szám alatt a ház homlokzatán vágtak ki ajtónyílást engedély nélkül, kiütötték a padló egy részét, hogy lejáratot alakítsanak ki az alagsorba, és mindent egybevetve, a magánházat kereskedelmi egységgé alakította át a tulajdonos.

Egy másik központi cég sem úszta meg a munkálatokat büntetés nélkül. A Főtér (Libertatii) 14 szám alatti épület földszintjén lévő vállalkozás is belső átalakításokat hajtott végre, a munkások falakat ütöttek ki, eltávolították a régi padlócsempét, természetesen ezt is engedély nélkül.

Sokan nem ismerik a törvényt, így nem gondolják, hogy a saját ingatlanjukon elvégzett felújítás szabálytalan lenne. Érdemes azonban odafigyelni erre, még akkor is, ha utánajárással jár, hiszen előbb-utóbb meg kell szerezni a szükséges dokumentumokat, azonban a büntetés alól nem bújhatnak ki azok, akiknél észrevették az illegális átalakításokat.


Az illegálisan építkezőket, átalakítókat nem tolerálja a törvény (kép: illusztráció)
Az illegálisan építkezőket, átalakítókat nem tolerálja a törvény (kép: illusztráció)


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: