2010-07-07 16:35:15• hírek • Szatmár.ro

Lebontják a vetési kúriát

A helyi önkormányzat döntése szerint lebontásra kerül a különleges épület.

Vetés község polgármester, Juhász Lajos már a bontási engedély megszerzéséért is elindította a szükséges procedúrát, hamarosan lebontják a településen álló Szerdahelyi-kúriát, amelyet a helyiek egymás között csak „kastélynak" neveznek. Az intézkedést nem nézi jó szemmel a Vetési Albert Kultúrkör, amelynek elnöke, Török József szeretné felhívni a közvélemény figyelmét: meg kellene menteni ezt az épületet.

Erre nincs ugyan törvényes alap - hiszen az 1863-as, egykori lakóház nem szerepel a műemlékek lsitáján -, viszont Török úgy véli: ezzel Vetés legjellegzetesebb múltbéli tárgyi emlékét számolják fel.

- Az idegenforgalom fejlesztése manapság divatos célkitűzés, és Vetésben alig maradt múltbeli emlék, amit megmutathatnánk az ide látogatóknak. A Szerdahelyi-kúria eltüntetését egyáltalán nem tartom jó ötletnek, és a lakosok is fájó szívvel veszik tudomásul a döntést.

Az épület iránt az elmúlt években számos vállalkozó, befektető érdeklődőtt, viszont egyikük sem váltotta valóra hangzatos elképzeléseit. Igaz, a kúria állapota rengeteg kívánnivalót hagy maga után: kétszer annyiba kerülne a felújítása, mint új építmény felhúzása. Helyén közösségi központot tervez a polgármesteri hivatal.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: