2011-05-11 13:45:43• hírek • Kocsis Zoltán

Leállt az Első Ház, tovább esnek az árak

Országszerte mélyrepülésben vannak az ingatlanárak és ez alól Szatmárnémeti sem képez kivételt. Bár a piaci forgalom nem állt le, az árak zuhanásának végét nem látják a szakemberek, főleg, hogy az Első Ház program körül is nagy a bizonytalanság.

A világléptékű gazdasági válság 2008-as kirobbanása óta a piacot figyelők számára nem számít újdonságnak az ingatlanárak szinte folyamatos csökkenése. Az imobiliare.ro szakportál adatai szerint az idei év első négy hónapjában Románia szinte valamennyi nagyvárosában estek az árak, a kivételt csak Brassó képezi, ahol négy százalékos emelkedést regisztráltak. Ezzel szemben például Konstancán 7,2%-al estek vissza az év eleje óta, és nem jobb a helyzet Bukarestben, Kolozsváron, Temesváron vagy Jászvásáron sem.

És nincs ez másként Szatmárnémetiben sem! Alin Costin, a Lup Ingatlanügynökség munkatársa megkeresésünkre elmondta, hogy városunkban legkevesebb 10-15%-al estek vissza az ingatlanok árai az idei év kezdetétől, függetlenül attól, hogy garzonokról, apartmanról, házról vagy villáról van szó.

„Egyre többen kénytelenek eladni hitellel terhelt ingatlanjaikat, mert képtelenek fizetni banki törlesztéseiket. Másrészt pedig banki hitelhez sem olyan könnyű hozzájutni, mint egy-két évvel ezelőtt. Mindez hozzájárul az árak csökkenéséhez", mondta a Szatmar.ro kérdéseire válaszolva Alin Costin.

Ráadásul újabb csapás érte az ingatlanárakat azzal, hogy tulajdonképpen befagyott az Első Ház program. A kormányhoz közel álló források szerint az államnak jelenleg egyszerűen nincs pénze az alap fedezésére és egy újabb költségvetés-kiegészítésig nem is lesz. Erre pedig legkorábban június végén kerülhet sor.


Szatmárnémetiben is esnek az ingatlanárak
Szatmárnémetiben is esnek az ingatlanárak


Ilyen körülmények közepette nem csoda, hogy a szakemberek sem várnak javulást a következő hónapokban. „A következő két-három hónapban biztosan nem várható emelkedés, bár szerintem az év végéig sem", mondta Costin.

Aki azt azért kihangsúlyozta, hogy ez nem jelenti a piac megbénulását. „Kereslet van, de csak alacsony áron. És rendszerint egy sor egyeztetés, alkudozás után köttetik meg egy üzlet". A szakember szerint az szinte teljesen kizárt, hogy most oly célból vegyen valaki ingatlant, hogy azt felújítva továbbadja. „Akinek pénze van és megteheti, az most vegyen lakást vagy házat, de azt felejtse el, hogy rövid távon profitot húz egy újra-eladásból."

Costin szerint Szatmárnémetiben egy olyan lakást, ami a tavaly 25.000 euróba került, azt most 18.500 euróért meg lehet vásárolni, míg egy 10.000 eurós garzonért tavaly még 14.000 eurót fizettek.

Vannak azért szabályt erősítő kivételek is: Alin Costin idei legnagyobb értékű üzletkötése egy 170.000 eurós villa volt.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: